Göçmen girişimcilerin kişilik özellikleri ve göçmenlik üzerine algıları Suriyeli göçmenler üzerine bir araştırma
A research on the personality traits and perceptions of migrant entrepreneurs on Syrian migrants
  1. Tez No: 668954
  2. Yazar: SAFAA HAJ HAZZAA HAZZAA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimci, Girişimcilik, Göç, Göçmenlik, Göçmen, Suriye, Entrepreneur, Entrepreneurship, Immigration, Immigrant, Syria
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
İçinde bulunduğumuz yüzyılda dünyanın birçok bölgesinde göç hareketleri yaşanmaktadır. Bu göçlerin birçok nedeni olmakla beraber en önemli nedenlerinden birisi de şüphesiz ülkelerde yaşanan savaşlardır. Yakın tarih bunların acı örnekleri ile doludur. Sadece sınır komşularını etkilemekle kalmayan bu göç hareketleri içinde yaşadığımız dünyada sınır tanımadan dünyanın tüm coğrafyalarını çoğunlukla olumsuz etkilemektedir. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci ile birlikte özellikle Avrupa kıtasındaki ülkeler belirli nitelikte olmayan göçmenleri kabul etmeme adına büyük gayret göstermekte zaman zamanda insanların hiç istemediği olumsuz tablolar ve bu yollarda ölümler meydana gelmektedir. Bu sorun belli başlı ülkelerin değil tüm ülkelerin ortak mutabakat ile çözüme kavuşturabileceği bir konudur. Girişimcilik kavramı göç hareketleri ile de birleşerek göçmen girişimcilik kavramını literatüre kazandırmıştır. Bu araştırmanın amacı, Şanlıurfa'da ikamet eden göçmen girişimcilerin kişilik özelliklerinin ve göçmen girişimciliğe ilişkin algılarının belirlenmesidir. Bu kapsamda araştırmada ekonomik açıdan büyük öneme sahip göçmen girişimciler ve göçmen girişimcilik detaylı bir biçimde ele alınmaktadır. Şanlıurfa bulunduğu konum itibariyle Suriyeli göçmen akımından en fazla etkilen iller arasındadır. Şanlıurfa , cumhuriyet sonrası dönemde Suriye ile sürekli yakın ilişkileri olan aralarında güçlü ticari ilişkiler ve sınır ötesi akrabalık barındıran bir ildir. Araştırma kapsamında Şanlıurfa'da yaşayan 100 Suriye'li göçmen girişimci ile anket çalışması yapılmıştır. Araştırmada“Suriyeli Göçmen Girişimcilerin Girişimcilik Algıları ve Kişilik Özellikleri”isimli ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında ortaya çıkan tabloya göre; girişimcilerin en fazla gıda sektöründe faaliyet gösterdikleri, en önemli sorun olarak barınma ve dil bilmeme sorunu yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Sermaye kaynağı olarak en fazla aile ve miras yoluyla kaynak bulduklarını aktarmışlardır. Suriyeli göçmen girişimcilere yönelik aylık gelir değişkeninde yenilikçilik ve fırsatçılık alt boyutlarında anlamlı farklar gözlenmiştir. Suriyeli göçmen girişimcilere yönelik girişimcilik nedeni değişkeni, girişimcilik ölçeği ve alt boyutlarına göre anlamlı farklılık gösterir sonucu ortaya çıkmıştır. Göçmen girişimcilere yönelik yerelde başta temel girişimcilik olmak üzere pazarlama-satış-reklam vb konularında eğitimler düzenlenerek Türkiye ve Şanlıurfa piyasası hakkında ihtiyaçlar konusunda detaylı bilgilendirmeler yapılmalıdır. Göçmen girişimcilere yönelik olarak KOBİ Danışmanlığı başlığı altında KOSGEB, Ticaret ve Sanayi Odası, Teknopark ve üniversite işbirliği ile danışmanlık/mentörlük hizmeti sunulmalıdır. Göçmenleri girişimciliğe yöneltmek için yaptıkları işlerde vergi, SGK ödemeleri vb kamu ödemelerinde belirli sürelerde indirimler uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In the century we are in, there are migration movements in many parts of the world. Although there are many reasons for these migrations, one of the most important reasons is undoubtedly the wars in the countries. Recent history is full of bitter examples of these. These migration movements, which do not only affect the border neighbors, affect all the geographies of the world in a negative way, without borders. With the pandemic process we are in, especially the countries in the European continent make great efforts to not accept immigrants who do not have certain qualifications, and from time to time, negative situations that people never want and deaths occur on these roads. This problem is an issue that all countries, not certain countries, can solve with a common agreement. The concept of entrepreneurship combined with migration movements and brought the concept of immigrant entrepreneurship to the literature. The aim of this research is to determine the personality traits and perceptions of immigrant entrepreneurs residing in Şanlıurfa. In this context, immigrant entrepreneurs and immigrant entrepreneurship, which have great economic importance, are discussed in detail in the research. Şanlıurfa is among the provinces most affected by the flow of Syrian immigrants due to its location. Şanlıurfa is a province that has close relations with Syria in the post-republic period, strong commercial relations and cross-border kinship. Within the scope of the research, a survey was conducted with 100 Syrian immigrant entrepreneurs living in Şanlıurfa. The scale named“Entrepreneurship Perceptions and Personality Traits of Syrian Immigrant Entrepreneurs”was used in the research. According to the table that appeared in the results of the research; it was stated that entrepreneurs mostly operate in the food sector and that they experience accommodation and language illiteracy as the most important problems. They stated that they found the most source of capital through family and inheritance. Significant differences were observed in the sub-dimensions of innovation and opportunism in the monthly income variable for Syrian migrant entrepreneurs. It was concluded that the reason for entrepreneurship variable for Syrian immigrant entrepreneurs differs significantly according to the entrepreneurship scale and sub-dimensions. Detailed information about the needs of the Turkish and Şanlıurfa market should be provided byorganizing local trainings on basic entrepreneurship, marketing-sales- advertising, etc., for immigrant entrepreneurs. Counseling/mentoring services should be offered to immigrant entrepreneurs under the title of SME Consultancy in cooperation with KOSGEB, Chamber of Commerce and Industry, Technopark and university. In order to encourage immigrants to entrepreneurship, discounts should be applied in certain periods in public payments such as taxes, SGK payments, etc.