Siirt ilinde meyve-sebze ürünlerine yönelik tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of consumption habits for fruit and vegetable products in Siirt province
- Tez No: 668965
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ÖZRENK, DOÇ. DR. NURHAN KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Siirt, sebze, meyve, tüketim alışkanlıkları, logit analizi, Siirt, vegetables, fruits, consumption habits, logit analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırma Siirt İlinde hane halklarının meyve-sebze ürünlerine yönelik tüketim tercihleri ile tüketimlerini etkileyen faktörleri analiz etmek, tüketiminde karşılaşılan sorunları ortaya koymak ve bazı öneriler getirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızın ana materyalini, Siirt'in Merkez ve Kurtalan ilçelerindeki hane halklarıyla yüz yüze yapılan anket çalışmalarından elde edilen veriler oluşturmuştur. Çalışmamızda %90 güven aralığı ile %5 hata payı esas alınarak hesaplama yapılmış ve kapsama alınan hane halkı sayısı 271 olarak saptanmıştır. Tüketicileri; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, ailedeki nüfus ile ilgili bilgiler, medeni hal, çalışma durumu gibi temel sorular ve meyve-sebze ile ilgili teknik sorular sorularak mevcut tüketim alışkanlıkları ve mevcut durum ortaya konularak, görülen problemlere karşı çözüm yolları öneri olarak sunulmuştur. Çalışmamızın sonucunda anket yapılan tüketicilerin %85,3' ünün herhangi bir kronik rahatsızlığının olmadığı, %93,7' sinin düzenli olarak meyve- sebze satın aldıkları, %60,4' ünün haftada 2-3 kez meyve-sebze satın aldıkları, %44,2' sinin birlikte meyve-sebze alımına karar verdikleri, %35,1' inin meyve-sebzeleri semt pazarlarından aldıkları ortaya konulmuştur. Tüketicilerin %62,2' sinin organik meyve-sebze tükettikleri, %43,5' inin meyveleri sadece akşam tükettikleri,%52,4' ünün sebzeleri hem öğlen hem de akşam tükettikleri, %91' inin mevsimine göre sebze-meyve tükettikleri, %90,7' sinin dondurulmuş gıdaları tüketmedikleri, %91,4' ünün meyve ve sebzeleri taze ve çiğ tükettikleri, %30,8' inin sebzeleri turşu olarak sakladıkları, %45'8' inin meyveleri reçel-marmelat yaparak sakladıkları, %69,5' inin meyve ve sebze haşlama sularını döktükleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to analyze the consumption preferences of households in Siirt Province and the factors affecting their consumption, to reveal the problems encountered in their consumption and to make some suggestions. The main material of our study was the data obtained from face-to-face surveys with households in Siirt's Central and Kurtalan districts. In our study, calculations were made on the basis of 90% confidence interval and 5% margin of error, and the number of households included in the scope was determined to be 271. Consumers; By asking basic questions such as age, gender, educational status, information about the population in the family, marital status, employment status, and technical questions about fruit and vegetables, current consumption habits and the current situation are presented, and solutions to the problems seen are presented as suggestions. As a result of our study, 85.3% of the consumers surveyed do not have any chronic illness, 93.7% regularly buy fruits and vegetables, 60.4% buy fruits and vegetables 2-3 times a week, 44% , 2 of them decided to buy fruit and vegetables together, 35.1% of them bought fruits and vegetables from the local markets. 62.2% of consumers consumed organic fruits and vegetables, 43.5% consumed fruits only in the evening, 52.4% consumed vegetables both at noon and in the evening, 91% consumed vegetables and fruits according to the season,% 90.7% did not consume frozen foods, 91.4% consumed fresh and raw fruits and vegetables, 30.8% kept vegetables as pickles, 45.8% kept fruits by making jam-marmalade, 69%, It was found that 5 of them poured fruit and vegetable boiled water.