Siirt fıstığı yetiştiriciliğinde karşılaşılan bazı biyotik etmenlere karşı zirai ilaç kullanımı ve üretici görüşleri
Use of pesticides against some biotic factors encountered in Siirt pistachio cultivation and opinions of producers
  1. Tez No: 668964
  2. Yazar: YUSUF AÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ÖZRENK, DOÇ. DR. NURHAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Siirt fıstığı, hastalık ve zararlı, yabancı otlar, zirai ilaç, ekonomik kayıp, Siirt pistachio, disease and pest, weeds, pesticide, economic loss
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Dünyada Pistacia cinsine ait birçok tür görülmesine rağmen, fıstık (Pistacia vera L.) türü diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizin de sıcaklık toplamı bakımından yüksek olarak bilinen bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ayrıca yetiştirilen ürünler arasında önemli gelir payına sahip ürünlerden bir tanesidir. Çok geniş bir üretim alanına sahip antepfıstığı yetiştiriciliğinde iyi bir verimin elde edilmesinde önemli faktörlerden bir tanesi de hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadeledir. Siirt ilinde Siirt fıstığı yetiştiriciliği yapan üreticilerin bazı biyotik etmenleri (hastalık, zararlılar ve yabancı otlar, vb.) kontrol etme alışkanlıkları ile bu etmenlerle mücadele yöntemlerinin ortaya konulması amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Çalışmada oransal örnekleme yöntemi kullanılarak tespit edilen 96 yetiştirici ile anket yapılmıştır. Anket çalışmasında yetiştiricilerin %94.79'unun Siirt çeşidini fidan olarak kullandığı, %35.4'ünün sıra arası ve sıra üzeri mesafe olarak 6x6 mesafeyi uyguladığı, %91.7'sinin sulama yapmadığı, %100'ünün budama yaptığı, %63.5'nin aşı yaparken alet-ekipmanları dezenfekte etmedikleri, %69.8'inin yılda iki defa ilaçlama yaptığı, %64.6'sının hastalık ve zararlılar ile mücadele konusunda kendilerini orta derecede bilgili gördüklerini, %73.96' sının ilaç seçimi yaparken hem son kullanma tarihi hem de ilacın etkili maddesini dikkate aldıkları, hastalık ve zararlıya hangi ilacın atılacağına karar verirken %91.67'sinin Ziraat Mühendisinin önerilerine çok önem verdiği, %83'ünün yabancı ot mücadelesinde kimyasal ilaç kullanmadıkları, %44.8'inin ilaç kullanımı ve ilaçlama ile ilgili karşılaştıkları sorunların ilaç fiyatlarının yüksek olmasına bağlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there are many species belonging to the Pistacia genus in the world, the pistachio (Pistacia vera L.) type is grown in the regions of our country, which are known to be high in terms of temperature total, as in other countries. In addition, it is one of the products with an important income share among the grown products. One of the important factors in obtaining a good yield in pistachio cultivation, which has a very wide production area, is the fight against diseases, pests and weeds. This study was carried out in order to reveal the control habits of the producers engaged in Siirt pistachio cultivation in Siirt province against some biotic factors (diseases, pests and weeds, etc.) and methods of struggle. In order to determine the grower to be included in the survey, the formula for proportional sample size was used. The sample size was determined as 96, based on a 95% confidence interval and 10% margin of error. 94.79% of the growers participating in our study used Siirt variety as sapling, 35.4% applied 6 x 6 distance as row and row distance, 91.7% did not irrigate, 100% pruned, 63.5% They did not disinfect tools and equipment while vaccinating, 69.8% applied twice a year spraying, 64.6% saw themselves as moderately knowledgeable about disease and pest control, and 73.96% had both the expiration date and the effective substance of the drug while choosing drugs. 91.67% attach great importance to the recommendations of the Agricultural Engineer, 83% do not use chemical pesticides in weed control, 44.8% of the problem faced with the use of drugs and pesticides and the drug prices are high. It has been revealed that there is a problem.