Felsefenin Antik Yunanlı köklerinin nedenleri
Reasons for the roots of Ancient Greek philosophy
  1. Tez No: 669017
  2. Yazar: FATİH ÖZEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN FİLİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Yunan, Felsefe, Thales, Uygarlık, Ahlak, Ancient Greece, Philosophy, Civilization, Moral
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Eski Çağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı felsefenin başlangıç olarak neden Antik Yunan toplumunu seçtiğinin araştırılmasıdır. İlk olarak Yunan toplumunun tarih sahnesinde belirmeye başladığı dönemler incelenecektir. Bilim ve felsefenin miladı olarak kabul edilen Thales'den önceki birkaç yüzyıllık dönem mercek altına alınacaktır. Diğer medeniyetlerdeki düşünce hareketleri incelenecek ve bunların felsefi düşünce mi yoksa ahlak bilgileri mi olduğu sorgulanacaktır. Ayrıca diğer toplumların Yunanların bu başarıyı elde ederken neden benzer şeyleri yaşayamadıkları ve aynı başarılara ulaşamamalarının nedenleri incelenecektir. Sonuçta ise Antik Yunanların bu başarısının özgün olup olmadığı sorgulanacak ve bu başarının nasıl elde edildiğine dair objektif bir açıklama yapılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to invertigate why philosophy initially chose Ancient Greek society. Firstly, the periods when Ancient Greek society started to appear on the stage of history will be examined. Later, several centuries before Thales which was accepted as the beginning of science and philosophy will be analyzed. However the movements of thought in other civilizations will be inquired and whether these ideas are philosophical or moral knowledge will be questioned. İn addition, reasons behind why other societies could not achieve similar things and the same successes would be questioned when Greeks reached these achievements. İt will be investigated whether this success of the Ancient Greeks is unique and objective explaination will be made about how this success was obtained.