Acil servise başvuran COVID-19 pnömoni hastalarında D-dimer/ lenfosit oranı ile CURB-65'in prognoz tayininde etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of D-dimer / lymphocyte ratio and CURB-65 in determination of the prognosis of the patients applied to emergency department with COVID-19 pneumonia
  1. Tez No: 669019
  2. Yazar: BİŞAR SEZGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KAYA, DOÇ. DR. MELİH YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Prognoz, Lenfopeni, CURB-65, D-dimer, DLO, COVID-19, Lymphopenia, Prognosis, D-dimer, CURB-65, DLO
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, acil servise başvuran ve COVID-19 pnömonisi tanısı alan hastaların CURB-65 skorunun ve D-dimer/Lenfosit oranının prognozu tahmin etmedeki performanslarını değerlendirmeyi amaçladık. GEREÇ ve YÖNTEM:Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik araştırmalar Etik Kurulu onayı ileBursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine başvuran hastaların verilerine hasta dosyaları ve hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden ulaşılmıştır. Hasta dosyalarından elde edilen yaş, cinsiyet, acil servise başvuru tarihi, vital bulgular dakika solunum sayısı, GKS, sistolik ve diyastolik kan basıncı, parmak ucu oksijen saturasyonu (SPO2), hastada konfüzyon varlığı/yokluğu, başvuru şikayetleri, kronik hastalıklar, toraks bilgisayarlı tomografi görüntülemeleri ve radyoloji uzman yorumu, laboratuar değerleri (BUN, d-dimer, lenfosit sayısı), RT-PCR sonucu, hastanın acil serviste sonlanım durumu (taburcu, servis yatış, yoğun bakım yatış, eksitus), 30 gün içerisinde ölüp ölmediklerine dair veriler alınıp, istatistik analizlerinin yapılabilmesi için elektronik formatta kaydedildi. BULGULAR: Çalışma, dahiledilme kriterlerini sağlayan 123 (%49.6)'ü kadın, 125 (%50.4)'i erkek olmak üzere toplam 248 hasta ile gerçekleştirilmiştir.Ortalama yaş 61.67±16.50 olarak saptanmıştır. Hastaların 150'sinde (%60.5) komorbidite öyküsü vardı. Hastaların 39'una (%15.7) ayaktan takip önerildi, 183'üne (%73.8) servis yatışı, 24'üne (%9.68) yoğun bakım yatışı planlandı. Servise yatırılan 183 hastanın 42'si (%22.95) bir hafta içinde yoğun bakıma yatırılırken, 2'si (%1) serviste eksitus oldu. Acil servisten ve klinik servislerden bir hafta içinde toplam 66 hastanın yoğun bakıma yatışı yapıldı. Tüm hastaların 50'sinde (%20.2) mortalite gelişti. Non-survivor hasta grubunun 47'sinde (%19.0) 30 günde mortalite gelişti. SONUÇ:COVID-19 pnömonisinin prognozunu öngörmek için çalışılan parametrelerden lenfosit sayısı, CURB-65 skoru, d-dimer düzeyi ve DLO'nın hastaların 1 hafta içinde yoğun bakım ünitesine yatış ihtiyacını ve 30 gün içinde mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: In this study, We aimed to evaluate the relationship between CURB-65 score D-dimer / Lymphocyte ratio and diagnosis prediction of COVID-19 pneumonia patients admitted to the emergency department. Materials and Methods: With the approval of the Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee, the data of the patients who applied to the Emergency Medicine Service were accessed through the patient files and the hospital information management system. Patients' age, gender, emergency service application date, vital signs, respiratory rate, Glasgow Coma Scale (GCS), systolic and diastolic blood pressure, oxygen saturation (SPO2), mental status, admission complaints, chronic diseases, computed tomography imaging and expert opinion, laboratory values (BUN, d-dimer, lymphocyte count), RT-RNA PCR results, outcome status (discharge, hospitalization, intensive care unit, exitus), The mortality of the patients was monitored within 30 days and recorded in electronic format for statistical analysis. Results: The study was conducted with a total of 248 patients, 123 (49.6%) female and 125 (50.4%) male, who met the inclusion criteria. The average age was 61.67 ± 16.50. There was a comorbidity in 150 (60.5%) of the patients. Patients in 39 (15.7%) were recommended for outpatients, 183 (73.8%) hospitalizations, 24 (9.68%) were admitted to the intensive care unit. Service admissions for 183 patients, 42 (22.95%) transferred to the ICU within a week, 2 of them (1%) were died in the service. A total of 66 patients from the emergency department and other clinical services were admitted to the intensive care unit within one week. Mortality occurred in 50 (20.2%) of all patients and mortality developed in 47 (19.0%) of the non-survivor patient group within one month. Conclusion: Among the parameters studied to predict the prognosis of COVID-19 pneumonia, lymphocyte count, CURB-65 score, d-dimer level and DLO were found to be significant in predicting the need for ICU admission within 1 week and mortality within 30 days.