Süleymaniye Kütüphanesinde bulunan Nail Arıkdal'a ait ahşap hat levhaları
Wooden calligraphy plates in the Suleymaniye Library of Nail Arıkdal
- Tez No: 669028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Kütüphanesi, Nail Arıkdal, Hat, Ahşap, Levha, Süleymaniye Library, Nail Arıkdal, Callıgraphy, Wooden, Plates
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulanan ahşap sanatçısı Nail Arıkdal'a ait 20 adet levha yazı ve süsleme yönünden incelenmiştir. Seçilen eserler, yaşadıkları dönemlerde isim yapmış ünlü hat ustalarının yazılarından taklitle merhum Nail Arıkdal tarafından yeniden ahşap üzerine uygulanmıştır. Üç bölümden oluşan bu araştırmanın birinci bölümünde, hat sanatının tarihi gelişimi, Türk-İslam Medeniyetinde hat sanatının önemi, ekol sahibi Türk-Hat üstatları, aklâm-ı Sitte ve merhum Nail Arıkdal hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, konuyla ilişikli olarak Türk-Hat sanatında levha geleneği, levha ve levha çeşitleriyle levhalarda kullanılan tekniklerle alakalı bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, katalogda yer alan eserler envanterleriyle birlikte verilmiş, yazı, dil özellikleri, motif ve desen özellikleri ele alınmış eserlerin değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, 20 plates of wood artist Nail Arıkdal found in Istanbul Süleymaniye Library were examined in terms of writing and decoration. The selected works were re-applied on wood by the late Nail Arıkdal, imitating the writings of famous calligraphy masters in their time. In the first part of this research, which consists of three parts, information is given about the historical development of calligraphy, the importance of calligraphy in the Turkish-Islamic Civilization, the masters of Turkish calligraphy, the intellectual Sitte and the late Nail Arıkdal. In the second part, information about the plate tradition in Turkish-Calligraphy art, plate and plate types and techniques used in plates are given. In the third part, the works in the catalog were given together with their inventories, and the features of writing, language, motif and pattern were evaluated.