Ukulele ve klasik gitarın karşılaştırmalı incelenmesi
The comparative analysis on ukulele and classic guitar
- Tez No: 669027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ukulele, klasik gitar, akor, teknik özellikler, Ukulele, classic guitar, accord, technical features
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, ukulele ve klasik gitar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu doğrultuda anılan çalgıların tarihsel süreçleri, çeşitleri, fiziksel ve teknik özellikleri, akort sistemleri, klavye üzerinde akorların nasıl basılması gerektiğinin parmak pozisyonları ile anlatılması bakımından benzer ve farklı yönleri örneklendirilerek açıklanması amaçlanmıştır. Bu araştırma, ukulele ile klasik gitar arasındaki benzerliklerin ve farklılıkların karşılaştırmalı olarak ortaya konulması açısından ve benzer bir çalışmanın daha önce yapılmamış olması yönünden önem arz etmektedir. Ukulele ve klasik gitar için hazırlanmış metotlar karşılaştırmalı olarak incelenmiş, bu incelemeden elde edilen sonuçlar ise tablolar ve şekiller halinde sunulmuştur. Bu bilgiler doğrultusunda araştırma, betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırma sonucunda; ukulele ve klasik gitarda kullanılan temel seslere ait yalın akorların aynı olmasına rağmen parmak pozisyonlarının klavye üzerinde farklı olması, belirtilen çalgıların uluslararası farklı ailelerden gelmesi ve süreç içerisinde yapısal olarak değişiklikler gösterdiği, birçok müzik türlerinde hem solo çalgı niteliğinde hem de eşlik çalgısı olarak yaygın bir şekilde kullanıldığı, tel ve boy uzunlukları ile akort sistemlerinin birbirleriyle benzerlik göstermediği, çeşitlilik yönünden de farklı yapılarda olduğu, fiziksel yapıları bakımından benzerlik göstermesinin haricinde ses tınılarının boyutlarına göre değiştiği, duruş, tutuş ve oturuş pozisyonlarının farklı olması, teknik özellikler üzerine sadece sağ el kullanımının klasik gitar çalım tekniklerine benzerlik gösterdiği, bazı parmak pozisyonlarının oluşturduğu akorların anılan çalgılar üzerinde baskılarının aynı, tel frekanslarının tiz ya da pes olması yönünden tınılarının ve akor isimlerinin farklı olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the focus is on the comparative analysis on ukulele and classic guitar. In this context, the aim of this study is to explain the historical process of the instruments, types, physical and technical characteristics, tuning systems by exemplifying similar and different aspects in terms of explaining how the chords should be pressed on the keyboard with finger positions. This research is important in terms of revealing the similarities and differences between ukulele and classic guitar comparatively and in that, a similar study has not been conducted before. Methods prepared for ukulele and classic guitar were examined comparatively, and the results obtained from this examination are presented in tables and figures. In accordance with this purpose, the research has a descriptive nature. As a result of the research, it was concluded that although the lean chords of the basic sounds used in ukulele and classic guitar are the same, the finger positions are different on the keyboard, the specified instruments come from different families internationally and show structural changes in the process, they are widely used in many musical genres both as solo instruments and as accompaniment instruments, wire and height lengths and tuning systems are not similar to each other, and they are different in terms of diversity. In addition to being similar in terms of physical structures, it was also found that the sound resonances vary according to size, posture, grip, and seating positions; only right-hand use on technical characteristics is similar to classic guitar playing techniques, the chords formed by some finger positions have the same pressure on the instruments mentioned, and their resonances and chord names are different in terms of high-wire frequencies.