Demographic diversity of boardroom and social sustainability: Evidence from high ESG countries
Yönetim kurulu demografik çeşitliliği ve sosyal sürdürülebilirlik: Yüksek ESG ülkelerinin kanıtları
- Tez No: 669033
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE KUŞAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Kurulu Demografik Çeşitliliği, Cinsiyet Çeşitliliği, Kültürel Çeşitlilik, Sosyal Sürdürülebilirlik, Thomson Reuters Eikon, ve ESG Skoru, Board Demographic Diversity, Gender Diversity, Cultural Diversity, Social Sustainability, Thomson Reuters Eikon, and ESG Score
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, yüksek ESG puanına sahip gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin yönetim kurulu demografik çeşitlilikleri ve sosyal sürdürülebilirlikleri arasındaki ilişkiyi keşfetmektir. Yönetim kurulu demografik çeşitliliği cinsiyet ve kültürel çeşitlilik olmak üzere iki boyutta incelenmiştir. Öte yandan, sosyal sürdürülebilirlik ise şu alt boyutlarda ele alınmıştır: işgücü, insan hakları, topluluk ve ürün sorumluluğu. Thomson Reuter's Eikon veritabanından elde edilen panel data 2014-2018 yılları arasında 10 ülkeden 1491 gözlem içermektedir. Modelin test edilmesinde iki dinamik panel veri yöntemi olan Genelleştirilmiş En Küçük Kareler (GLS) ve Sıradan En Küçük Kareler (OLS) yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, cinsiyet çeşitliliğinin dört sosyal sürdürülebilirlik boyutu üzerinde de anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Kültürel çeşitlilik ise; işgücü, toplum ve ürün sorumluluğu boyutlarıyla pozitif ve anlamlı bir ilişki içerisindeyken, dördüncü boyut olan insan hakları ile ilişkisinin negatif ve istatistiki olarak anlamsız olduğunu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to empirically test the relationship between board demographic diversity and social sustainability in developed, advanced emerging and secondary emerging countries with high ESG score. The board demographic diversity was measured based on two dimensions that are gender and cultural one. On the other hand, social sustainability was investigated through four dimensions: workforce, human rights, community, and product responsibility. The panel data attained through Thomson Reuters Eikon involves totally 1491 observations of businesses from 10 countries for the years 2014-2018.The empirical model tested by two dynamic panel data methods which are Generalized Least Square (GLS) and Ordinary Least Squares (OLS). Findings suggest that gender diversity has a positive impact on all four dimensions of social sustainability. There also exists a positive and significant relationship between cultural diversity and three dimensions of social sustainability, which are workforce, community, and product responsibility. However, cultural diversity has shown an insignificant and negative relationship with the fourth dimension that is human rights.