Iran's proxy warfare strategy: A comparison of Hezbollah and Hashd al-Shaabi
İran'ın vekalet savaşı stratejisi: Hizbullah ve Haşd-ı Şabi güçlerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 669039
  2. Yazar: MERVE AKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İran-Irak savaşı, İran'ın vekil güç kullanımı, Hizbullah, Haşd-ı Şabi, İDMO, kritik dönemeç, Iran-Iraq war, Iran's use of proxies, Hezbollah, Hashd al-Shaabi, the IRGC, Critical Juncture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
20. yüzyılın en kanlı ve en uzun savaşlarından biri olan İran-Irak savaşı Ortadoğu'nun bölgesel dinamiklerini değiştirmiştir. Bu çalışma, İran-Irak savaşının, İran'ın askeri stratejisi üzerindeki önemli etkisini incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda, karşılaştırmalı siyaset literatüründe yer alan tarihsel kurumsalcılık teorisi üzerinde durmaktadır. Çalışma, İran-Irak savaşının, İran'ın vekil güçler aracılığıyla yürüttüğü gayri nizami savaş stratejisinde kritik bir dönemeç teşkil ettiğini öne sürerek, bu stratejide İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (İDMO) öncü rolüne işaret etmektedir. Savaştan sonra, İDMO paramiliter bir güçten devletin resmi askeri birimine dönüşmüş ve askeri operasyonlarını İran sınırlarının dışına taşımıştır. Kudüs Gücü olarak adlandırılan askeri birimi, bölgedeki Şii milis güçleri mobilize etmede kilit bir rol oynamıştır. İDMO'nun bu kilit rolüne örnek oluşturmak amacıyla, çalışma Lübnan'daki Hizbullah ve Irak'taki Haşd-ı Şabi gruplarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Bu inceleme neticesinde, grupların farklılaşan yapılarını ülkelerin sosyal dinamikleri üzerinden göstermeyi amaçlamaktadır. Bu yapısal farklılığın, İran'ın Irak'ta Hizbullah modeli bir Şii vekil güç oluşturmasında bir takım zorluklar ve engeller teşkil ettiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
As one of the longest and bloodiest battles in the 20th century, the Iran-Iraq war has changed the regional dynamics in the Middle East. This thesis examines the critical impact of the Iran-Iraq war (1980-1988) on Iran's military and security doctrine. For this purpose, it applies the theory of historical institutionalism in comparative politics literature. It argues that the war presented a critical juncture for Iran in conducting unconventional warfare strategy through proxies with the leading role of the Islamic Revolutionary Guard Corps' (IRGC). After the conflict, the IRGC evolved from a paramilitary force to a formal military unit and began to carry out military operations outside of Iran. IRGC's Quds Force played a key role to mobilize Shia proxies in the Middle East. To exemplify IRGC's key role, this thesis analyses Hezbollah in Lebanon and Hashd al-Shaabi in Iraq as comparative case studies. In scrutinizing these cases, this thesis seeks to reveal the different structures of the two groups by examining different social dynamics of the countries. Based on the structural difference of the groups, it argues that the formation of a 'Hezbollah model' in Iraq poses some obstacles and challenges for Iran.