Küçük ve orta ölçekli işletmelerde yatırım teşvik tedbirleri ve orman ürünleri sanayine yönelik analizi
The encourage policy Analysis small and middle-sized establishments
- Tez No: 66906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ ÇINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yatırım, Teşvik, Kalkınma, Küçük ve Orta ölçekli İşletmeler VI
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada, mevcut sorunların giderilmesi maksadıyla küçük ve orta ölçekli işletme ve orman ürünleri sanayine yönelik teşvik tedbirleri analizi yapılmış, verilen teşviklerin %65.70'i imalat sektörü ağırlıklı olarak %38.82'lik yüzdeyle Marmara Bölgesi'ne yönelik %80.03'lük oranla komple yeni yatırım amaçlı verildiği sonucuna varılmıştır. Benzer değerlendirme orman ürünleri sanayi alanına yönelik yapılmış, imalat sektörü içerisindeki payı verilen teşvik belge adedi bakımından %1.76, toplam yatırım tutan bakımından ise %1.26 olarak tespit edilmiştir. Halen Türkiye'de uygulanmakta olan yatıran teşvik tedbirleri mevzuatı incelenmiş, yatırımlara yönelik destek unsurlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, with the aim of managing the present problems, the encourage policy have been analysed for the industry of the foreign-industry small and medium sized establishments; and it has been concluded that 65-70 percent of the given encourage, mostly in the manufacture-sector and for the Marmara Region with a percentage of %38.82 with rate of %80.03 has been given according to the completely new investment aim. The similar appreciation has been done for the field of forest production industry point viem of the number of the given encourage document which is the share in the manufacture sector has been found as %2.76 and it has been found as %1.26 total investment. The concept of the encourage policy on investment that is already carried out in Turkey has been examined and the excuses and support-elements for the investments have been given. Key Words : Investment, Developing, Encourage, Small and Medium Sized Establishments. vn