Astım KOAH overlap ve ilişkili durumlar
Asthma COPD overlap and related situations
  1. Tez No: 669092
  2. Yazar: BÜŞRA SALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, KOAH, Overlap, Solunum Fonksiyon Testi, Tanı Kriterleri, Tedavi, Asthma, COPD, Overlap, Respiratory Function Test, Diagnostic Criteria, Treatment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Astım KOAH Overlap varlığını belirlemek, bölgemizdeki sıklığını ve ilişkili durumları araştırmayı amaçladık. Yöntem: Araştırma Ocak 2020- Haziran 2020 tarihleri arasında Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde yapıldı. Solunumsal şikayetler ile başvuran 40 yaş ve üzeri hastalar araştırmaya davet edildi. Kabul eden gönüllü hastalarımıza sosyodemografik bilgileri ve tıbbi geçmişlerini sorgulayan bir form anket olarak uygulandı. Uygun gönüllülere spirometrik test yapıldı. Hastalarımıza ek olarak KOAH Değerlendirme Testi (CAT) ve Morisky İlaç Uyum Ölçeği (MMAS-8) uygulandı. Bulgular: Karşılaştırmada KOAH ve AKO tanısı olan hastalarda yaş ortalamasının diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Sigara kullanımı AKO tanısı alan hastalarda diğer tüm gruplara göre daha sıktır. AKO ve KOAH tanısı almış hastaların olduğu grupta erkek cinsiyetin daha sık olduğu görülmüştür. Astım tanısı almış hastalarda diyabet ve hipertansiyon görülme oranı, AKO tanısı alanlara göre belirgin olarak yüksektir. Sonuç: Göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran ve kendileirnden spirometrik ölçüm istenen her 6 hastadan bir tanesinde AKO söz konusudur. AKO hastalarında sigara tüketimi diğer hastalara göre anlamlı daha fazladır. AKO vakalarında sigaranın etkisi ileri çalışmalarda ortaya konmalıdır. Astım vakalarında diyabet ve hipertansiyon diğer gruplara göre daha sıktır. KOAH hastalarında, COVİD-19'a ait BT tutulumu anlamlı derecede daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the presence of Asthma COPD Overlap and to investigate its frequency in our region and related conditions. Methods: The research was conducted in Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Chest Diseases Outpatient Clinic between January 2020 and June 2020. Patients aged 40 and over who presented with respiratory complaints were invited to the study. A form questioning sociodemographic information and medical history was applied to our volunteer patients as a questionnaire. Spirometric test was performed in appropriate volunteers. In addition, COPD Assessment Test (CAT) and Morisky Drug Compliance Scale (MMAS-8) were administered to our patients. Results: In comparison, the average age of patients with COPD and PCO was found to be significantly higher than the other groups. Smoking is more common in patients diagnosed with ACO than in all other groups. It was observed that the male gender was more common in the group of patients diagnosed with ACO and COPD. The incidence of diabetes and hypertension in patients diagnosed with asthma is significantly higher than those diagnosed with ACO. Conclusions: One of every 6 patients who applied to the chest diseases outpatient clinic and sent to spirometric measurements had ACO. The effect of smoking in ACO transitions should be demonstrated in further studies. Diabetes and hypertension are more common in asthma cases compared to other groups. In COPD patients, on the other hand, COVID-19 CT involvement is significantly higher.