Proton pompa inhibitörü kullanan tip 2 diyabetes mellitus tanılı yaşlı hastalarda insülin seviyesi ile bilişsel fonksiyonlar arasındaki ilişki
The relationship between insulin level and cognitive functions in old patients with type 2 diabetes mellitus using proton pump inhibitor
  1. Tez No: 669100
  2. Yazar: ERKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Demans, İnsülin, Proton pompa inhibitörleri, Tip 2 Diyabetes Mellitus, Yaşlanma, Alzheimer Disease, Dementia, Insulin, Proton pump inhibitors, Type 2 Diabetes Mellitus, Aging
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu çalışmada, proton pompa inhibitörü (PPI) kullanan Tip 2 Diyabetes Mellitus (T2DM) tanılı yaşlı hastalarda insülin düzeyi ile bilişsel fonksiyonlar arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Nisan 2020-Mart 2021 tarihleri arasında Bağlaraltı Aile Sağlığı Merkezine takip ve tedavi amacıyla başvuran T2DM tanılı 65 yaş üstü kişiler ile yapıldı. Çalışmamız gözlemsel bir vaka-kontrol araştırması niteliğindedir. Katılımcılar PPI düzenli kullanan, düzensiz kullanan ve kullanmayan olmak üzere üç gruba ayrıldı. İnsülin kullanan ve bilişsel fonksiyonları etkileyen herhangi bir tanısı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmamızda Morisky İlaç kullanımına Uyum Anketi, Sosyodemografik Veri Formu soruları ve ülkemize uyarlanan Standardize Mini Mental Test ile Eğitimsizler için Mini Mental Test soruları gönüllü katılımcılarla yüz yüze anket tekniği kullanılarak soruldu. Ayrıca katılımcıların serum örneklerinden kan glikoz, insülin, HbA1C, üre ve kreatinin düzeyleri ölçüldü. Bulgular: PPI grubu ilaç düzenli kullanım, düzensiz kullanım ve kullanmama durumu ile SMMT puanları arasında anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). PPI grubu ilaç kullanan grupta glikoz düzeyleri daha düşük tespit edildi. Bu bulgu istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,041). Ayrıca PPI kullanım durumu ile insülin, HbA1c ve T2DM süresi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç: T2DM tanılı yaşlı hastalarda insülin düzeyi, PPI kullanımı ve bilişsel fonksiyonlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Study Objectives: In this study, it was aimed to investigate the relationship between insulin level and cognitive functions in elderly patients with Type 2 Diabetes Mellitus (T2DM) using proton pump inhibitors (PPIs). Materials and Methods: This study was conducted with people over 65 years of age diagnosed with T2DM who applied to Bağlaraltı Family Health Center for follow-up and treatment between April 2020 and March 2021. Our study is an observational case-control study. Participants were divided into three groups: regular use of PPI, irregular use and non-use. Patients who used insulin and had any diagnosis on the cognitive page were excluded from the study. In our study, Morisky Pharmaceutical Compliance Questionnaire, Sociodemographic Data Form questions, Standardized Mini Mental Test adapted to our country and Mini Mental Test for the Uneducated were asked to the participants by examining a face-to-face questionnaire. In addition, blood glucose, insulin, HbA1C, urea and creatinine levels were measured from serum samples of the participants. Results: There is no significant difference between the SMMT scores and the PPI group drug regular use, irregular use and non-use (p> 0.05). Glucose levels were found to be lower in the group using PPI drugs. This finding was statistically significant (p = 0.041). In addition, no significant relationship was found between PPI use status and the duration of insulin, HbA1c, and T2DM. Conclusions: There is no significant relationship between insulin level, PPI use and cognitive functions in elderly patients with T2DM diagnosis.