Ergenlerde psikolojik sağlamlık ile yalnızlık arasındaki ilişkinin incelenmesi: Sosyal kaygının aracı rolü
Examining the relationship between resilience and loneliness among adolescents: The mediating role of social anxiety
- Tez No: 669099
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT MORSÜNBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, sosyal kaygı, yalnızlık, ergenlik, Resilience, social anxiety, loneliness, adolescence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı ergenlerde psikolojik sağlamlık, sosyal kaygı ve yalnızlık arasındaki doğrudan ilişkileri ve sosyal kaygının psikolojik sağlamlık ile yalnızlık arasındaki ilişkiye aracılık edip etmediğini incelemektir. Çalışmanın araştırma grubu Türkiye/Denizli ilindeki ortaöğretim kurumlarına devam ve yaşları 14 ile 18 arasında değişen toplam 526 (258 kadın / 268 erkek) lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, mevcut araştırma ilişkisel tarama modeli ışığında yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan ölçme araçları; UCLA Yalnızlık Ölçeği, Ergenler için Sosyal Kaygı Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği'dir. Araştırmanın analizleri SPSS ve AMOS programları aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, psikolojik sağlamlığın sosyal kaygı ve yalnızlık ile negatif yönde ve sosyal kaygının ise yalnızlık ile pozitif yönde anlamlı ilişki içinde olduğunu göstermiştir. Ayrıca, araştırma sonucu ergenlerde psikolojik sağlamlık ile yalnızlık arasındaki ilişkide sosyal kaygının tam aracılık rolünü üstlendiğini göstermiştir. Son olarak, araştırmanın bulguları literatür ışığında tartışılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the current research is to examine the direct relationships between resilience, social anxiety, and loneliness and whether social anxiety mediates the relationship between resilience and loneliness among adolescents. The sample of the current study consisted of 526 students (258 female / 268 male), aged from 14 to 18 years old, studying at the high schools in Turkey/Denizli. In line with the purpose of the research, the study was conducted by cross-sectional design. In the current study, some scales are used as data collection tools as follows: The UCLA Loneliness Scale, The Social Anxiety Scale for Adolescents, and The Brief Resilience Scale. The analyses of the research were conducted by SPSS and AMOS programs. The findings of the research showed that resilience was significantly and negatively associated with social anxiety and loneliness, and social anxiety was significantly and positively associated with loneliness. Also, the study result indicated that social anxiety fully mediated the relationship between resilience and loneliness among adolescents. The theoretical and practical implications of the current findings were discussed.