Farklı değişkenler açısından öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutum ve farkındalıklarının incelenmesi
Investigation of pre-service teachers' attitudes and awareness towards environment in terms of different variables
  1. Tez No: 669131
  2. Yazar: SONGÜL BÜŞRA ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Attitude, Awereness, Environmental Education, Environmental Issue, Prospective Teachers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik farkındalık ve tutumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç ile öğrenim hayatına devam eden 400 öğretmen adayına çevre sorunlarına yönelik farkındalık ve tutum ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi'nde 2019-20220 Eğitim-Öğretim yılı sonbahar döneminde öğrenim gören; okulöncesi öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, fen bilgisi öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği ve sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü birinci (N=210) ve dördüncü (N=190) sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Güven (2013) tarafından geliştirilen 45 maddelik çevre sorunlarına yönelik tutum ölçeği ve Güven ve Aydoğdu (2012) tarafından geliştirilen 44 maddelik çevre sorunlarına yönelik farkındalık ölçeğidir kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler SPSS 18 istatistik analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik teknikler, bağımsız gruplar t-testi ve ANOVA'dan yararlanılmış, anlamlılık düzeyi .05 kabul edilmiştir. Bu araştırmanın nihayetinde de öğretmen adaylarının çoğulcu olarak çevre sorunlarına yönelik olumlu tutum içinde oldukları belirlenmiş ve hangi branştan ne kadar öğretmen adayının bu düzeyi yakaladığı ortaya çıkartılarak, öğretmen adaylarının okudukları bölüm ve sınıf düzeyi ile çevre sorunlarına yönelik farkındalık ve tutumları arasında bir orantının olup olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, to determine the prospective teachers‟ (studying at education faculties) awareness and attitude levels about environmental issues were aimed. For this purpose, awareness and attitude scale was carried out to 400 prospective teachers who continue their education. The subjects of the research are from 1st grade (N=210) and senior (N=190) students of Erzincan Binali Yıldırım University teaching departments (preschool, primary school, science, maths, social sciences) who studied in 2019-2020 fall semester. In the research, the forty five point forty four point awareness scale developed by Güven and Aydoğdu (2012) was used. The quantitative data obtained was analyzed by SPSS 18 statistical analysis program. In the analysis of quantitative data descriptive statistical techniques, independent samples t-test and ANOVA was used and significance level was taken as ,05. At the end of the research , it is the majority of the prospective teachers has positive attitude to environmental issues and by defining the branches and number of the prospective teachers who reach this level is stated that whether with grades departments of prospective teachers or not.