Matematik ve fen bilimleri eğitimi öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutumlarının belirlenmesi
Determination of mathematics and science education teacher candidates' attitudes towards the environment
- Tez No: 528675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Tutum, Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Öğretmen Adayları, Environment, Environmental Education, Attitude, Mathematics and Science Education Teacher Candidates
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada matematik ve fen bilimleri eğitimi öğretmen adaylarının çevreye yönelik tutum düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören Biyoloji Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği programlarına devam eden toplam 190 4. sınıf öğretmen adayı oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada bağımlı değişken olarak“Çevre Sorunlarına Yönelik Tutum Ölçeği”puanları göz önüne alınmıştır. Bağımsız değişkenler ise“Kişisel Bilgi ve Görüş Formu”ile elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına yönelik tutum ve davranışlarını ölçmek amacıyla Uzun ve Sağlam (2006) tarafından geliştirilen“Çevresel Tutum Ölçeği”ve araştırmanın alt problemlerine çözüm bulmak amacı ile katılımcıların demografik özelliklerini gösteren altı sorudan oluşan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmış olup, uygun olan parametrik analiz yöntemlerinden aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılarak, her birinin kullanıldığı yerler ilgili bulgular ele alınırken açıklanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, adayların davranış ve düşünce tutum puanlarının çevresel aktivitelerle ve çevreye duyulan merakla paralel olarak olumlu yönde arttığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları göstermiştir ki, çevreye karşı olumlu tutum ve davranışların geliştirilmesine yönelik araştırmalar yeni araştırmacılar için bir yol gösterici niteliğinde olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is intended to examine the attitudes of the mathematics and science education teacher candidates about environment terms, with different variables. The research work group; includes a total of 190 fourth grade prospective teachers who continue to study in the programs of Biology Teacher, Physics Teacher, Science Teacher, Chemistry Teacher and Primary Educatıon Mathematics Teacher programs in the Education Faculty of Necmettin Erbakan University in 2016-2017 academic year. In this research conducted, as a dependent variable, scores of“Attitude Scale Towards Environmental Problems”were taken into consideration. But if they are Independent variables they were obtained by“Personal Information and Opinion Form”. As a data collection tool, ın order to measure the attitudes and behaviors of the prospective teachers of mathematics and science education to environmental problems,“Environmental Attitude Scale”developed by Uzun and Sağlam (2006) and to find solutions for the purpose of the sub-problems of the research“Personal Information Form”consisting of six questions showing the demographic characteristics of the participants are used. In the analysis of the data, SPSS program has been used and the appropriate parametric analysis methods arithmetic mean, standard deviation, t test, one way ANOVA by using, the places where each are used while discussing relevant findings are explained. As a result of the research, it was determined that the attitude scores of the candidates increased positively in parallel with the environmental activities and the curiosity about the environment. The results of the research show that research on the development of positive attitudes and behaviors towards the environment will be a guide for new researchers.