Farklı programlardaki öğretmen adaylarının belirli değişkenler açısından küresel iklim değişikliği farkındalıkları
Global climate change awareness of prospective teachers in different programs in terms of specific variables
  1. Tez No: 991552
  2. Yazar: REYHAN TUĞBA KURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KIRTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, Farkındalık, Öğretmen Adayları, Çevre Eğitimi, Sürdürülebilirlik, Global Climate Change, Awareness, Pre-service Teachers, Environmental Education, Sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, öğretmen adaylarının küresel iklim değişikliğine ilişkin farkındalık düzeylerini değerlendirmek ve bu farkındalığın çeşitli demografik değişkenler doğrultusunda nasıl bir farklılık gösterdiğini analiz etmek amacıyla yürütülmüştür. Küresel iklim krizinin çevresel etkilerinin yanı sıra eğitimsel, toplumsal ve bireysel düzeyde ciddi sonuçlar doğurduğu dikkate alındığında; öğretmen adaylarının bu konudaki bilgi, tutum ve duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi, çevre eğitimi politikaları açısından büyük önem arz etmektedir. Araştırma, nicel yöntemlerden genel tarama modeli kapsamında yürütülmüş olup, Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde çeşitli öğretmenlik programlarına devam eden 450 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak“Üniversite Öğrencileri İçin Küresel İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçek, bireylerin küresel iklim değişikliğine ilişkin bilgi düzeylerini, tutumlarını ve algılarını ölçmeye yönelik dört boyut içermektedir. Ölçek; Doğal ve Beşerî Ortama Etkiler, Küresel Organizasyonlar ve Anlaşmalara Yönelik Farkındalık, Ortaya Çıkaran Sebepler ve Enerji Tüketimi İlişkisi olarak dört alt boyutu içermektedir. Elde edilen veriler doğrultusunda, öğretmen adaylarının genel anlamda küresel iklim değişikliği konusunda orta düzeyin üzerinde bir farkındalık sergiledikleri, ancak bu farkındalık düzeylerinin cinsiyet, sınıf düzeyi, program türü ve çevre eğitimi alma durumu gibi değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca, iklim değişikliğini bir tehdit olarak algılama ile farkındalık düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Bu doğrultuda, öğretmen yetiştirme programlarında iklim değişikliği ve çevre eğitimi konularına daha güçlü, kapsamlı ve uygulamalı biçimde yer verilmesi gerektiği önerilmektedir. Öğretmen adaylarının çevresel sorunlara yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin artırılması, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek ve çevreye duyarlı nesiller yetiştirmek açısından stratejik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to assess the awareness levels of pre-service teachers concerning global climate change and to explore how these levels differ based on various demographic factors. Given that climate change presents not only environmental risks but also significant educational and social implications, determining the extent of knowledge, attitudes, and sensitivity among future educators is essential for the development of effective environmental education strategies. Employing a quantitative research method, the study was carried out using the general survey model. The research sample included 450 pre-service teachers from diverse teaching programs at Sakarya University Faculty of Education during the 2024–2025 academic year. Data were gathered through the“Global Climate Change Awareness Scale for University Students,”a validated tool encompassing four core dimensions. The scale comprises four sub-dimensions: Effects on the Natural and Human Environment, Awareness of Global Organizations and Agreements, Underlying Causes, and the Relationship with Energy Consumption. The analysis indicated that pre-service teachers generally demonstrated a higher-than-average level of awareness regarding global climate change. Nonetheless, significant variations were identified across gender, year of study, academic program, and previous exposure to environmental education. Additionally, a statistically meaningful correlation was found between participants' perception of climate change as a threat and their total awareness scores. Based on these outcomes, the study emphasizes the need for integrating climate change and sustainability-related content more comprehensively into teacher education curricula. Enhancing environmental awareness among pre-service teachers is considered vital to equipping future generations with the knowledge and responsibility required to address global ecological challenges.