İkonaların algılanan değerinin destinasyon imajı ve davranışsal niyete etkileri: Kapadokya örneği
The effects of the perceived value of icons on the destination image and behavioral intention: The case of Cappadocia
  1. Tez No: 669140
  2. Yazar: NURAY EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHANETTİN ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon İmajı, İkonalar, Kapadokya, Davranışsal Niyet, İkonaların Algılanan Değeri, Destination Image, Icons, Cappadocia, Behavioural Intentions, Perceived Value of Icons
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Dünyada turizmin hızla gelişmesiyle turizme verilen önem de giderek artmış; uluslararası bir rekabet ortamı oluşmuştur. Destinasyonların birbirlerine rekabet üstünlüğü sağlayarak turizmden elde ettikleri payı arttırmaları; o destinasyonun tercih edilmesine, yani o yere olan turist talebine bağlıdır. Destinasyonlar arası rekabet ve bu rekabette üstünlük elde etmek, ancak olumlu bir destinasyon imajı ile gerçekleştirilebilir. Hristiyanlığın ilk yayılmaya başladığı tarihten itibaren Kapadokya'da ikonalar, kaya oyma kilise ve manastırların duvarlarını süslemiştir. Destinasyon çekicilik unsurları arasında özellikle Hristiyan pazarında ikonaların önemli bir yer tuttuğunu söylemek mümkündür. Bu araştırmaya konu olan ikonalar, Kapadokya için önemli çekicilik unsurları arasında yer almaktadır. Bu araştırmada ikonaların algılanan değerinin Kapadokya imajı ve turistlerin geleceğe yönelik davranışsal niyet üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma ile Kapadokya'da ikonalara, kaya oyna dini mimariye ve inanç turizmine dikkat çekilmesi arzulanmaktadır. Sıklıkla sanat tarihi araştırmalarına konu olan ikonaların, bu çalışmada turizm bağlamında ele alınması çalışmayı özgün kılmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda Kapadokya'yı ziyaret eden 507 yerli ve 525 yabancı turiste anket uygulanarak birincil veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkeni ikonaların algılanan değerinin; bağımlı değişkenler olan destinasyon imajı ve davranışsal niyetleri üzerindeki açıklayıcılığını tespit etmek üzere regresyon analizinden yararlanılmıştır. Bu araştırmada destinasyon imajını oluşturan boyutlar altyapı, kültürel yapı, turistik çekicilikler ve doğal yapıdır. İkonaların algılanan değeri ise duygusal değer, bilinirlik değeri, hedonik değer ve ilgilenim değeri boyutlarından oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre Kapadokya'yı ziyaret eden turistlerin destinasyon imajı algılamalarının yüksek ve olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ikonaların turistler tarafından algılanan değerinin, destinasyon imajını açıklamada pozitif yönde anlamlı katkı sağladığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak çeşitli öneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın alan yazınına katkı sağlaması, benzer çalışmaların önünü açması ve araştırmanın ilgili literatür açısından önemli bir boşluğu doldurma noktasında da kayda değer bir katkı sunması arzulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid growth of tourism all over the world, the importance given to tourism has gradually increased; an international competitive environment has been occurred. Destinations' increasing their share of tourism by providing competitive advantage depends on the choice of destination, in short the tourist movements to that place. Competition between destinations is materialized with the destination image. From the date of the first spread of Christianity, icons in Cappadocia have adorned the walls of churches and monasteries carved in rocks. It is possible to say that icons have an important place among the attraction elements, especially in the Christian market. The icons subject to this research are among the important attraction elements for Cappadocia. In this study, it is aimed to determine the effects of the perceived value of icons on the destination image of Cappadocia and the behavioural intentions of tourists for the future. With this study, it is desired to draw attention to the icons, rock-cut religious architecture and faith tourism in Cappadocia. The handling of icons, which are frequently the subject of art history research, in the context of tourism makes the study unique. Quantitative research methods were used in the research. In this context, primary data were collected by applying a survey to 507 local and 525 foreign tourists visiting Cappadocia. The data obtained were analysed by SPSS statistical program. Regression analysis was used in order to determine its explanatory effect of the independent variable of the research is icons on the destination image and behavioural intentions, which are dependent variables. Infrastructure, cultural structure, touristic attractions and natural structure are the dimensions that creates the destination image. The perceived value of the icons consists of emotional value, awareness value, hedonic value and involvement value dimensions. According to the results obtained in the research, it was concluded that tourists visiting Cappadocia have a high and positive perception of destination image. In addition, it has been determined that the perceived value of icons by tourists contributes significantly to the destination image in a positive way. Various suggestions have been presented depending on the research results. It is desired that this study will contribute to the literature, pave the way for similar studies, and make a significant contribution to filling an important gap in terms of the relevant literature.