Sağlık bilimleri öğrencilerinin yeme davranışlarının, antropometrik ve sosyodemografik özellikler ile ilişkisi
The relationship between eating behaviors of health sciences students with anthropometric and sociodemographic features
- Tez No: 669141
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Beden kitle indeksi, Bel-kalça oranı, Beslenme, Üniversite öğrencileri, Yeme davranışları, Body Mass İndex, Waist-hip ratio, Nutrition, University students, Eating behaviors
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma sağlık bilimleri öğrencilerinin yeme davranışlarının, antropometrik ve sosyodemografik özellikler ile ilişkisini incelemek amacı ile tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde planlandı. Araştırmanın örneklemini, bir vakıf üniversitesinin sağlık bilimleri fakültesi lisans programında 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 683 öğrenci oluşturdu. Araştırma verileri,“Öğrenci Bilgi Formu”ve“Hollanda Yeme Davranışı Anketi (HYDA)”kullanılarak toplandı. Veriler SPSS-24 paket programında tanımlayıcı ve ilişki arayıcı istatistikler kullanılarak analiz edildi. Öğrencilerin HYDA aldıkları puanlar incelendiğinde; duygusal yeme alt boyut puan ortalamasının 2,46±1,05, kısıtlayıcı yeme alt boyut puan ortalamasının 2,47±0,82 ve dışsal yeme alt boyut puan ortalamasının 3,21±0,73 olduğu belirlendi. Cinsiyet, beden kitle indeksi, bel-kalça oranı, öğrenim görülen bölüm, baba eğitim düzeyi, düzenli spor yapma, kendi ağırlığını algılama durumu, beslenme eğitimi, beslenme şekli, ana öğün sayısı, ara öğün sayısı, öğün atlama sebebi, fast-food tüketimi ve sıklığına göre HYDA alt boyut puan ortalamalarında anlamlı farklılıklar olduğu (p0,05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sağlık bilimleri öğrencilerinin yeme davranışları ile ilişkili problemlerin önlenebilmesine yönelik sağlıklı beslenme farkındalık eğitimlerinin arttırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned in a descriptive and relationship-evaluating manner in order to examine the relationship between the eating behaviors of health science students and their anthropometric and sociodemographic characteristics. The sample of the study consisted of 683 students who were studying in the undergraduate program of the faculty of health sciences of a university in the spring semester of the 2018-2019 academic year and accepted to participate in the study. Research data were collected using the“Student Information Form and the ”Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ)" data were analyzed using descriptive and correlation- evaluating statistics in SPSS-24 package program. When the scores the students got from the DEBQ were examined; the mean score for emotional eating sub-dimension was 2.46 ± 1.05, restrictive eating sub-dimension mean score was 2.47 ± 0.82 and external eating sub-dimension mean score was 3.21 ± 0.73. Gender, body mass index, waist-hip ratio, the department studied in, father's education level, exercise regularity, perception of own weight, nutrition education, diet, number of main meals, number of snacks, reason for skipping meals, fast-food consumption and frequency. There are significant differences in DEBQ sub-dimension mean scores (p 0.05). In line with the results obtained from the research, it is thought that it would be beneficial to increase the healthy nutrition awareness trainings to prevent the problems related to nutrition and eating behaviors of health science students