Stratejik insan kaynakları yönetim uygulamalarının personel devir hızına etkileri üzerine bir araştırma
Effects of strategic human resources applications on personnel turnover rate
  1. Tez No: 669156
  2. Yazar: MERVE AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDAR SARI ÇALLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: işgören devir hızı, personel devir oranı, Employe turnover rate, Personnal turnaver rate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Turizm endüstrisinde faaliyet gösteren işletmelerin en önemli sorunları arasında yer alan işgören devir hızının yüksekliği, işletmelerde olumsuz ekonomik etkileri yanında işgücünün niteliği ve performansı üzerinde de istenmeyen etkiler oluşturmaktadır. 21. yüzyılda uygulanmaya başlayan çağdaş yönetim teknikleri, insan kaynakları uygulamalarında da etkilerini yoğun biçimde ve sürekli yenilenerek göstermektedir. Söz konusu yeni teknikler, nitelikli işgören seçimi, eğitimi ve elde tutulması üzerine de yansımaktadır. Turizm işletmelerinin özelliği gereği emek yoğun işletmelerdir. Turizm işletmeleri hizmet endüstrisi olduğu için işgören verimliliği ve mevcut işgörenlerin işletmede uzun soluklu çalışma ortamı sağlanması önemlidir. Turizm işletmeleri için işgören maliyeti büyük bir maliyet giderini oluşturur. Ekonomik olarak sıkıntı çekmek istemeyen işletmeler, daha fazla kar elde etmek için genellikle işgören maliyet giderlerini azaltmak için niteliksiz işgören istihdam etmektedirler. İşin gereğinden daha az sayıda işgören istihdamının sağladığı ya da işgörenin işletme içi çalışma koşullarının nitelik ve kalitesini düşürecek uygulamalar yapıldığı bilinmektedir. Bu durum turizm işletmelerinde çalışan işgörenlerin işletmeye bağlılık, verimlilik ve buna bağlı olarak işgören devir hızı oranını olumsuz yönde etkilemektedir. Turizm işletmelerin gün geçtikçe artan sayısı bu rekabet ortamında turizm işletmelerinde nitelikli işgöreni işe almak, geliştirmek ve bunun sonucunda elde tutmak işletmenin uzun soluklu kar ve veriminin artmasında çok büyük öneme sahiptir. Bu çalışma nitelikli işgöreni elde tutma ve bu konunun işgören devir hızı üzerindeki etkilerini incelemek çalışmanın ana amacıdır. Yapılan alan araştırmasının nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile veri toplanmıştır. İstanbul'da faaliyet gösteren uluslararası beş yıldızlı otel işletmelerinin insan kaynakları departman yöneticileri çalışmanın evrenini oluşturmuştur. Mülakat soruları literatür araştırmasına dayandırılarak oluşturulmuştur.Mülakat sorularının yanıtları, NVivo nitel analiz programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde stratejik insan kaynakları yönetim uygulamalarından bahsedilmiş, ikinci bölümünde işgören devir hızı sorununa değinilmiş ve sonrasında işgören devir hızı ile mücadele yöntemleri sunulmuştur. Son bölümde ise çalışmanın evrenini oluşturan insan kaynakları yöneticileri ile yapılan görüşmelerde işletmelerde uyguladıkları stratejik insan kaynakları uygulamaları sorulup, uygulanan stratejik insan kaynakları uygulamalarının işletmelerin en önemli işgören sorunlarında olan devir hızının üzerinde olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Stratejik insan kaynakları uygulamalarının uygulandığı işletmelerde elde edilen sonuçlar üzerinde işletmelerdeki işgören devir hızının düşürülmesi yönünde çözüm önerileri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Personnel turnover is one of the most important problems of businesses operating in the tourism sector, and it creates unwanted effects on the quality and performance of the workforce as well as its negative economic effects. Contemporary management techniques, which have been applied in the 21st century, also show their effect on human resources practices through intensive and continuous renewal. These new techniques are also reflected in personnel selection, training and retention. Tourism businesses are characterized as labor-intensive businesses. It is important to ensure the efficiency and long-term working environment of tourism enterprises. Personnel expenses are one of the biggest cost items for tourism enterprises. Businesses that do not want to suffer economically often lower personnel costs in order to generate more profits. This situation affects the commitment, productivity and consequently the personnel turnover rate of the personnel working in the sector. Tourism businesses have to recruit, develop and retain qualified personnel in a competitive environment. In this thesis, the effects of strategic human resources practices on the selection, training and retention of qualified personnel for the organization have been investigated. The data in the study were collected using the semi structured interview technique, which is one of the qualitative research methods. Managers of the human resources department of five-star hotel businesses operating in Istanbul formed the universe of the study. Interview questions were created based on literature research, and answers to interview questions were analyzed with NVivo qualitative analysis program. In the first part of the study, strategic human resources management practices are mentioned. In the second part, personnel turnover problem is addressed and then the methods of struggle with personnel turnover are presented. In the last part, in the interviews made with the human resources managers who constitute the universe of the study, the strategic human resources practices they apply in the enterprises were asked. It was concluded that the strategic human resources practices applied had positive effects on the personnel turnover rate. solution suggestions were obtained in the direction of.