Pediatri yoğun bakım ünitesindeki hemşirelerin iş analizi ve iş yükü
Work analysis and load of the nurses in pediatry intense care unit
- Tez No: 669162
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Nursing, Health Care Management, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: İş Analizi, İş yükü, Hemşire, Pediatri Yoğun Bakım Ünitesi, WISN Yöntemi, Job Analysis, Workload, Nurse, Pediatrics Intensive Care Unit, WISN Method
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Pediatri Yoğun Bakım Ünitesinde çalışan hemşirelerin, bilimsel yöntemler çerçevesinde iş analizini yaparak iş tanımlarını ve iş gereklerini oluşturmak ayrıca iş yükü hesaplamaları ile gerekli personel sayısını ortaya koymaktır. Çalışmanın örneklemini Pediatri Yoğun Bakım ünitesinde çalışan 7 hemşire oluşturmaktadır. Çalışma verileri 1 Ağustos 2020 ve 30 Eylül 2020 tarihleri arasında gözlem, mülakat, anket ve doküman inceleme yöntemleri kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma kapsamında Pediatri Yoğun Bakım ekibini oluşturan 7 hemşire günlük çalışma faaliyetlerini gerçekleştirirken araştırmacı tarafından gözlemlenmiş, ne tür faaliyetler gerçekleştirdikleri tespit edilmiş ve kronometre yardımıyla faaliyetleri tamamlama süreleri ölçülmüştür. Gözlem, mülakat, anket ve doküman inceleme yöntemleri sonucunda hemşirelerinin iş analizleri yapılmış, iş tanımları ve iş gerekleri oluşturulmuştur. Hemşirelerin doğrudan hasta bakım faaliyetlerine %72,55, dolaylı hasta bakım faaliyetlerine %10,04, servis düzeni ve işleyişi ile ilgili faaliyetlere %5,11 ve fizyolojik ihtiyaçlar ve kişisel bakım aktivitelerine %12,3 oranında zaman ayırdıkları tespit edilmiştir. Hastane istatistik birimi ile görüşülerek Pediatri Yoğun Bakım Ünitesi için 2019 yılına ait hizmet çıktılarına ulaşılmıştır. Hemşirelerin iş yükünü belirleyebilmek için Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen 'İş Yüküne Dayalı Personel İhtiyacını Belirleme (WISN)' manuel yöntemi kullanılmıştır. 2019 yılına ait hizmet çıktılarına WISN yöntemi uygulanarak 2020 yılı için Pediatri Yoğun Bakım Ünitesinin hemşire ihtiyacı tespit edilmiştir. Pediatri Yoğun Bakım Ünitesi için WISN oranı %99 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuca göre Pediatri Yoğun Bakım Ünitesinin %99 oranı ile hemşire iş gücü standartlarını karşıladığı yani hemşire sayısının %99 oranı ile yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık kuruluşları için insan kaynakları niteliklerini ve gereksinimlerini tespit edebilmek ve dengeli insan kaynakları dağılımı sağlayabilmek için iş analizi ve iş yükü analizi çalışmalarının bilimsel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyze the workload of the nurses working in the Pediatric Intense Care Unit scientifically to create their work definitions and requirements to present required personnel numbers by workload calculations. Samples of this study are 7 nurses who worked in the Pediatric Intense Care unit. Study data are obtained between the 1st of August 2020 and the 30st of September 2020 by interview, survey, and document inspection methods. In the scope of this study, 7 nurses who constituted the Pediatric Intense Care team are observed by the researcher whilst they were performing their routine work. Their performed activities were identified, and their work completion times are measured by chronometer. After the observation, interview, survey, and document inspection methods, work analysis of the nurses had been made, and their work definitions and requirements had been established. It was determined that nurses devote 72,55% time to direct patient care activities, 10,04% to indirect patient care activities, 5,11% to activities related to service order and functioning, and 12,3% to physiological needs and personal care activities. Service outputs of 2019 for the Pediatric Intense Care unit were obtained after consulting to hospital's statistics unit. To determine the workload of the nurses“Workload Indicators of Staffing Need (WISN)”developed by the World Health Organization has been used. By applying the WISN method to service outputs of 2019, the nurse need of the Pediatric Intense Care Unit for 2020 has been determined. WISN rate has been calculated as 99% for the Pediatric Intense Care Unit. According to this, the result of“Pediatric Intense Care Unit has met their nurse need by 99% rate which means that the number of the nurses is sufficient by 99% rate”has been reached. To define the human resources qualities and requirements for the health institutes and to reach a balanced human resources distribution, it is recommended to perform work studies and workload analyses by using scientific methods.