Gümüşhane ve Torul Orman İşletme Müdürlükleri'ndeki gençleştirme çalışmalarının değerlendirilmesi
Regeneration Works in Forest of Gümüşhane and Torul
- Tez No: 66935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gençleştirme, Amenajman planı, Silvikültür Planı, Fidan sayımı IV
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Bu çalışmada Gümüşhane ve Torul Orman İşletme Müdürlükleri sınırlan dahilinde 1300-1900 m. yükseltiler arasındaki Sarıçam, Ladin, Kayın meşçereleri ve bu ağaç türlerinin oluşturduğu karışık meşçerelerde yapılan gençleştirme çalışmaları incelenmiştir. Amenajman planlarına göre plan döneminde gençleştirilmeye ayrılan alan, toplam koru ormanının % 7.9'udur. Amenajman planları ile gençleştirilmesi planlanan alanın ancak % 21.5'i silvikültür planları ile gençleştirilmesi planlanmıştır. Silvikültür planları ile planlanan sahaların % 55'inde çalışma yapılmış olup % 17'si gençleştirilmiş % 38'inde gençleştirme çalışmaları halen devam etmektedir. Yapılan fidan sayım sonuçlarına göre Örümcek Orman İşletme Şefliği 63 ve 64 nolu deneme alanları hariç olmak üzere diğer 19 deneme alanında gelen gençliklerin yeterli olmadığı görülmüştür. Gençleştirme çalışmalarında şablonlardan uzak doğayı mutlaka taklit ederek doğaya yakın çalışmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study. Pi mis sylvestris, Picea oriental is, Fagus or i en tali s stands at the height of 1300-1900 mt. İn Gümüşhane and Torul Forest Districts borders and the regeneration attempts in complex stands of these forest, are researched. According to management plans, the area for regeneration in planning area is 7.9 percent of total seed forest. Silviculture planned areas are 21.5 percent of management- planned areas. In silviculture-planned areas 55 percent is worked, 17 percent is regenerated, 38 percent is continued to be regenerating. According to the seedle-counting-results, the inefficiency of regenerations in sample plots has been noticed except Örümcek Forest Districts-63 and 64. Numbered sample plots. It's a fact that nature-like studies are necessary due to copying the nature-away from routine tablesand rules. Key Words : Regeneration, Management Plans, Silviculture Plans, Seedle-counting V