Küresel politika için bir sınama: İklim değişikliği
A challenge for global policy: Climate change
  1. Tez No: 669441
  2. Yazar: MJELLMA MORINA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel politika, iklim değişikliği, küreselleşme, Global politics, climate change, globalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde iklim değişikliği konusunda çeşitli fikirler olduğu görülmektedir. Kimileri bu meselenin tüm dünyayı ilgilendiren ve acilen karşı konulması gereken bir tehdit olduğunu savunurken kimileri de iklim değişikliğinin somut bir gerçek dahi olmadığını savunmaktadır. Bu karşıt görüşler arasındaki çatışmanın, küresel politikaları nasıl etkilediğinin araştırılması gerekmektedir. Uluslararası ilişkilerin son dönemde en çok konuşulan konularından birinin iklim değişikliği olması, konunun önemini açıkça göstermektedir. Bu önemli meselede küreselleşmenin bir rolü olup olmadığını araştırmak ve iklim değişikliği meselesinin küresel politika için gerçek bir sınama yaratıp yaratmadığını incelemek doğrultusunda bu tez çalışması önemli olacaktır. İklimdeki bozulmanın etkileri hissedilmekte ve gün geçtikçe daha da kötüleşmektedir. Küresel ısınma oranının artması, karbondioksitten ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan diğer sera gazı emisyonları sebebiyle iklim değişikliklerine ve çevresel bozulmaya neden olmuştur. Bu durum, çeşitli hastalıkları beraberinde getirerek insan sağlığı açısından büyük olumsuzluklara yol açmıştır. Bu nedenle endüstrilerin, hükümet ve uluslararası politika düzeylerindeki paydaşlar ile karar vericilerin, küresel ısınmanın etkilerinin yayılmasıyla mücadele etmeleri ve sera gazı emisyonunu azaltmak için sert ve uygulanabilir yöntemler geliştirmeleri önemlidir. İklim değişikliği, özellikle yoksul ülkelerde yıkıcı etkiler yaratmıştır ve müşterek bir sorun olarak uluslararası sistemin daha önce karşılaştığı her şeyden oldukça farklı bir boyuttadır. İklim değişikliği, gerçekten normal bir uluslararası çevre sorunu değildir. Yaşam koşullarını tehdit ederek mevcut enerji kullanımına ve güvenlik kalıplarına meydan okumaktadır. İklimdeki bu bozukluğun uluslararası ilişkilerde etkilemediği hiçbir boyut yoktur. Gıda üretimini tehdit eden, felaketle sonuçlanan, sel riskini arttıran bu değişen hava koşullarının etkileri, küresel çapta ve benzeri görülmemiş ölçektedir. Bugün sert önlemler alınmaz ise gelecekte bu etkilere uyum sağlamak çok daha zor ve maliyetli olacaktır. Bu genel bakış, küresel iklim değişikliği kavramıyla, konuyla ilgili terimlerle, nedenler, sonuçlar, çözümlerle ve potansiyel sağlık etkisi ile ilgilidir. Sera gazlarının geri döndürülemez bir şekilde birikmesinin önüne geçmek ve dünya çapında ekonomi ile toplum için potansiyel olarak büyük bir maliyete neden olan küresel ısınmadan kaçınmak isteniyorsa acilen harekete geçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, iklim değişikliğinin ele alınması sadece ülkeler arasında değil, aynı zamanda farklı hükümetler, özel sektör ve bireyler arasında da eşi görülmemiş düzeyde bir işbirliği gerektirmektedir. İklim değişikliği, gelecek nesiller için doğal kaynak mevcudiyeti için bir tehdit oluşturmaktadır. İleriki dönemlerde çevrenin, toplumun ve tüm ulusların ekonomileri üzerinde kaçınılmaz bir olumsuz etkisi olacaktır. Bu olumsuzlukların içerisinde yer alan faktörler, nüfus artışının yanı sıra tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle sera gazı emisyonlarındaki artışlarla ilişkilidir. Söz konusu krizi çözmek adına alınan bazı önlemler, iklim değişikliğine yol açan faaliyetleri sınırlamak için sözleşmelerin kurulması ve karşılıklı anlaşmaların oluşturulmasıdır. İklim değişikliği, kendini açıkça gösteren bir tehdit unsurudur. Ne yazık ki hükümetler, liderler ve etkili pozisyonlarda bulunan kimseler, insanlığın ve gezegenin geleceğine bir bütün olarak bakıp öncelik vermemektedir. Afeti önlemek ve küresel liderleri iklim değişikliği konusunda harekete geçmeye zorlamak için etkili bir plan oluşturabilmek adına, kitlesel değişimin yürürlüğe konulması gerekmektedir. Bu hareket, dünyanın her bir yanından insanları toplamalı ve onlara değişimi gerçekleştirecek olan araçları sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
Today, it is seen that there are various opinions about climate change. While some argue that this issue is a threat that concerns the whole world and needs to be urgently countered, others argue that climate change is not even a concrete reality. It is necessary to investigate how the conflict between these opposing views affects global policies. The fact that one of the most talked topics in international relations is about climate change, which clearly shows the importance of the issue. This thesis will be important to investigate whether globalization plays a role in this important issue and whether the climate change issue is a real challenge for global politics. The effects of this deterioration in climate are felt and worsen day by day. The increase in global warming has caused climate changes and environmental degradation, due to carbon dioxide and other greenhouse gas emissions from human activities. This brought various diseases with it and caused great adverse effects in terms of human health. It is therefore important that industries, stakeholders at the government and international policy levels, and decision-makers develop rigid and applicable methods to combat the spread of global warming effects and reduce greenhouse gas emissions. Climate change has had devastating effects, especially in poor countries, and as a common problem it is quite different from anything the international system has faced before. Climate change is not really a normal international environmental problem. It challenges existing energy use and security patterns by threatening living conditions. There is no dimension of international relations that this climate disorder does not affect. The effects of these changing weather conditions, which threaten food production and increase the risk of catastrophic floods, are global and of unprecedented scale. If drastic measures are not taken today, it will be more difficult and costly to adapt to these effects in the future. This overview deals with the concept of global climate change, relevant terms, causes, consequences, solutions, and potential health impact. Action is urgently needed to avoid the irreversible accumulation of greenhouse gases and global warming, which is potentially costly to the economy and society around the world. Therefore, addressing climate change requires unprecedented levels of cooperation not only between countries but also between different governments, the private sector and individuals. Climate change poses a threat to the availability of natural resources for future generations. In the future, the environment will have an inevitable negative impact on society and the economies of all nations. The factors included in these negativities are related to the increase in greenhouse gas emissions due to population increase as well as changes in consumption habits. Some measures taken to solve the crisis in question are the establishment of contracts and mutual agreements to limit the activities that cause climate change. Climate change is an obvious threat. Unfortunately, governments, leaders and people in influential positions do not prioritize the future of humanity and the planet as a whole. Mass change needs to be put in place to create an effective plan to prevent disaster and force global leaders to take action on climate change. This movement must gather people from all over the world and provide them with the tools to drive change.