Acil servise iskemik inme ile başvuran hastalarda bilgisayarlı beyin tomografisinde optik sinir kılıfı çapı ölçümünün prognozu öngörmede etkinliği
Effectiveness of measuring optic nerve sheath diameter in predicting prognosis at computerized brain tomography in patients admitted to the emergency department with ischemic stroke
  1. Tez No: 669478
  2. Yazar: CEM ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NURİ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Optik Sinir Kılıfı Çapı, İskemik İnme, Mortalite, Optic Nerve Sheath Diameter, Ischemic Stroke, Mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: İskemik inme, beynin belli bir bölgesindeki kan akımının aniden azalması veya durması sonucu, hücre ölümü ile kendini gösteren ve klinik olarak nörolojik kısıtlılıklar ortaya çıkartan bir durumdur. Biz çalışmamızda; Acil Tıp Kliniğine iskemik inme nedenli başvuran hastaların BBT'de ölçülen optik sinir kılıfı çaplarının (OSKÇ) morbidite ve mortalite üzerine etkisi, inmenin boyutu, tutulum yeri ile optik sinir kılıf çapı değişimi arasındaki ilişki ve sonuçlarını incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ocak 2018 ve Aralık 2020 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine başvuran iskemik inme hastaları üzerinde retrospektif olarak gerçekleştirildi. Hastaların demografik ve medikal bilgileri, NIHS skorları, GKS'ları hastane veri tabanından tarandı ve kaydedildi. Acil başvurusunda çekilen BBT'leri üzerinden yapılan OSKÇ ölçümleri, inmenin yeri, boyutu ve sonlanımlarına göre gruplandırılıp, inme öyküsü olmayan kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 162 (%40,50)'si kadın 400 iskemik inme hastası dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 71,01±12,67 olarak saptandı. Lezyon boyutu 1/3'ün üzerinde bulunan hastaların NIHS skorları daha küçük boyuttaki inmelere göre anlamlı derece yüksek saptandı. Hastaların 76 (%19)'una trombolitik tedavi uygulandı. Toplam 16 hasta mortal seyretti. Sağ korteks tutulumu olan hastaların sağ OSKÇ'larında, sol korteks tutulumu olan hastaların sol OSKÇ' larında ve sağ serebellum tutulumu olan hastaların sağ OSKÇ' larında anlamlı bir artış gözlemlendi. Lezyon boyutu 1/3'ün üzerinde olan ve lezyon boyutu hesaplanamayan hastaların OSKÇ'larında anlamlı bir artış saptandı. Mortal olan ve olmayan hasta grupları arasında yapılan karşılaştırılmada, inmenin tutulum yerlerindeki farklılara göre OSKÇ karşılaştırılması yapıldı, anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Sonuç: İskemik inme dünyada en yaygın sakatlık ve ölüm nedenleri arasındadır. OSKÇ'daki artış ile belirli lokalizasyonlarda inme geçiren hastaların mortalite ve morbiditesi arasında anlamlı ilişki saptandı. OSKÇ'ndaki artışın, ilk 48 saatte meydana gelen mortalite üzerine istatistiksel anlamlı bir prognostik etkisi görülmedi. ix Ancak BBT ile OSKÇ ölçümü hastaların intrakanyal durumu hakkında bilgi verici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Ischemic stroke is a condition caused by a circulatory problem in a certain area of the brain, manifested by cell death and clinically causing neurological limitations. In our study, we aimed to examine the effect of optic nerve sheath diameters measured in brain computer tomoghraphy on morbidity and mortality, the size of stroke, the location of involvement and the relationship between optic nerve sheath diameter change and the results of patients admitted to an emergency medical clinic with ischemic stroke.. Materials and Methods: January 2018 and December-2020, our study was carried out retrospectively on ischemic stroke patients admitted to Antalya education and Research Hospital Emergency Medicine Clinic. Patients ' demographic and medical information, NIHS scores, and GKS were retrospectively scanned and recorded from the hospital database. Optic nerve sheath diameter (OSKC) measurements made using brain computer tomoghraphy images taken in the emergency application were grouped according to the location, size and endings of ischemic stroke and compared with the control group without a history of ischemic stroke. Results: The study included 400 ischemic stroke patients, 162 (40.50%) of whom were women. The average age of the patients was 71.01±12.67%. NIHS scores were significantly higher in patients with lesion size above 1/3 than in smaller strokes. 76 (19%) of the patients underwent thrombolytic therapy. Conclusion: Ischemic stroke is an important disease that occurs around the world in a mortal and morbid way. A significant association was found between the increase in the diameter of the optic nerve sheath and the mortality and morbidity of stroke patients in certain anatomical lacolizations. An increase in oskc did not have a significant prognostic effect on mortality that occurred in the first 48 hours. But the measurement of optic nerve sheath diameter in patients with brain computer tomoghraphy will provide information about the intracanium status of patients. Ischemic stroke is one of the most common causes of disability and death worldwide. A significant association was found between the increase in the diameter of the optic nerve sheath and the mortality and morbidity of stroke patients in certain anatomical lacolizations. An increase in optic nerve sheath diameter did not have a significant prognostic effect on mortality that occurred in the first 48 hours. But the measurement xi of optic nerve sheath diameter in patients with brain computer tomoghraphy will provide information about the intracanium status of patients.