Sosyal Bilgiler 5. 6. ve 7. sınıf ders kitaplarının içeriğine yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the teachers' views regarding the content of the 5th, 6th and 7th grade Social Sciences
  1. Tez No: 669485
  2. Yazar: SERKAN KIRCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı, Sosyal Bilgiler, Öğretmen Görüşleri, Course Book, Social Studies, Teacher Opinions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın temel amacı 5., 6. ve 7. Sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarının içeriklerini öğretmen görüşlerine göre incelemektir. Çalışmanın modeli nitel araştırma modellerinden olgu bilim (fenomonoloji)dir. Çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Çalışma grubunu Tokat ilinde bulunan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışma grubu en az 5 yıllık mesleki kıdeme sahip sosyal bilgiler öğretmenlerinden seçilen 25 kişiden oluşmuştur. 25 öğretmene ders kitaplarında bulunan bilgilerin doğruluğu, günlük hayatta kullanılabilirliği, uyumu, yoğunluğu, öğrenci seviyesine uygunluğu, dil ve anlatımı ve kazanımlara uygunluğu gibi yönlerini ortaya çıkarmak için 9 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formuna verilen cevaplar analiz edilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yarı yapılandırılmış görüşme formuna verdikleri cevapların analizi sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir: Ders kitaplarında bulunan bilgilerin günlük hayatta kullanımının yeterli seviyede olduğuna ulaşılmıştır. Fakat katılımcıların verdiği bilgilere göre sosyal bilgiler ders kitaplarında bazı olumsuz sonuçlara da ulaşılmıştır. Bu olumsuzluklardan bazıları şunlardır: Sosyal bilgiler ders kitaplarında bazen yanlış bilgilere ve verilere rastlanmaktadır. Aynı şekilde görüşmeye katılan öğretmenlerin belirttiğine göre Millî Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı ders kitapları, değerlendirme yönünden eksiklikler barındırmaktadır. Yine öğretmenlerin verdiği bilgiler doğrultusunda ders kitaplarında ünitelerin kendi arasında bazı uyumsuzluklar bulunmaktadır. Bunlara ek olarak katılımcı öğretmenlerin belirttiğine göre ders kitaplarının aşırı yoğun ve öğrenci seviyesinin üzerinde olduğu ayrıca ders kitaplarında kullanılan dil ve üslup yanlışlarına da rastlanıldığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the teacher opinions for 5th, 6th and 7th grade social studies course boks. The model of the study is phenomenology, a qualitative research model. The study group was determined by purposeful sampling method. The study group consists of 25 social studies teachers working in Tokat province and having at least 5-year-professional seniority. Semi-structured interview form containing 9 questions was conducted to find out the accuracy, usability in daily life, adaptation, intensity, suitability for student level, language and expression and suitability for learning outcome in course books. The answers in semi-structured interview were analysed. Content analysis method was conducted. According to the analysis of the teachers' answers in the semi-structured interview form, here are the results ; It has been understood that the informations in course books are in a sufficient level. However, there are some negative results according to the data given by the participants; There may be inaccurate informations in course books. It has been stated that the course books prepared by the Ministry of National Education contain deficiencies in terms of evaluation. There are some incompatibilities between the units. Likewise, it has been concluded that the course books are overly dense and above the student level. Some flaws in language and wording have been found.