Uluslararası medyada emperyalizm temsilleri: Somali örneği
Imperialism representations in international media: The case of Somalia
  1. Tez No: 669487
  2. Yazar: MOHAMED SUDI GURE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Somali, Emperyalizm, Sömürge, Kültür, Medya Temsiller, Somalia, Imperialism, Colony, Culture, Media Representation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın konusu, Somali'deki ulusal medyaya nazaran daha aktif ve göz önünde olan uluslararası medyanın, Somali halkına etkisi çerçevesinde şekillendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; Somali'deki yabancı medyanın (BBC Somali ve VOA Somali) Somali ile ilgili haberlerinin sonuçlarını, içeriklerinin analizini ve medyanın gerçeği yansıtmasının veya yansıtmamasının öneminin ortaya konmasıdır. Çalışmanın yöntemi; belirlenen tarih aralığında incelenen konuların içerik analizi yapılarak, tablo şeklinde somutlaştırılmasıdır. Bu çalışma, Somali'deki ulusal medyanın geliştirilmesine yönelik öneriler ile sonuçlandırılacaktır. Bu çalışmanın amacı, daha olumlu bir Somali imajı yaratmak ve uluslararası medyanın Somali'yi olduğu gibi göstermediğinin herkes tarafından fark edilmesini sağlamaktır. Bu sorunların çözümü tabii ki Somali'nin yerel medyasının güçlendirilmesi ve bundan daha önemlisi Somali halkının ulusal medyayı takip etmesine dayanmaktadır. Genel çerçevede BBC Somali ve VOA Somali, web siteleri yayınlarının, radyolarının, haberlerinin etkileri açıklanmıştır. Kültürel emperyalizmin Somali halkı üzerindeki olumsuz etkileri bir örnek ile açıklanmıştır. İçerik analizi yöntemiyle elde edilen tablolardan sayısal veriler istatistiksel analizlerle yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular çerçevesinde, uluslararası medyanın da Somali'de yaşanan olayları ne kadar yansıtmaya ihtiyaç duyduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is shaped within the framework of the influence of the international media, which is more active and considered in Somalia, compared to the national media, for the Somali public. This study aims to reveal the results of the Somalia-related news of the foreign media in Somalia (BBC Somali and VOA Somali), the analysis of their content, and the importance of whether the media reflect the truth or not. As a method, the content analysis of the subjects we have examined in the date range we have determined is to be concretized in the form of a table. This study will be concluded with recommendations for the improvement of the national media in Somalia. This study aims to create a more positive image of Somalia and to make everyone aware that the international media does not show Somalia as it is. The solution for problems should be strengthening the local media of Somalia and more importantly, the Somali people should follow the national media. In general, the effects of BBC Somali and VOA Somali, website broadcasts, radios, and news are explained. Finally, the negative effects of cultural imperialism on Somali people are explained with an example. Numerical data from the tables obtained by content analysis method were interpreted by statistical analysis. Within the framework of the findings, it was revealed how much the international media needed to reflect the events in Somalia.