Uluslararası medyada İsrail'in 2014 Gazze saldırısının temsili: CNN ve Al-Jazeera kanalları örneği
The representation of İsrael's 2014 attack on Gaza in the international media: CNN and Al-Jazeera samples
  1. Tez No: 407436
  2. Yazar: AYHAN KÜNGERÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN AKINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İletişim, Şarkiyatçılık, CNN, Al Jazeera, International Communication, Orientalism, CNN, Al Jazeera
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışması 2014 yılındaki İsrail-Gazze çatışmasını incelemeyi amaçlamıştır. Bu düşünceden hareketle giriş ve sonuç bölümleriyle birlikte, tez dört bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde uluslararası iletişim, kültür ve medya emperyalizmi hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca uluslararası iletişimdeki dengesizliklere işaret eden MacBride raporu üzerinde de durulmuştur. İkinci bölüm tezin kuramsal temelini oluşturmuştur. Bu bağlamda, Şarkiyatçılık kavramı açıklanmış ve“öteki”ile olan ilişkisi üzerinde durulmuştur. Ayrıca medyada İslam temsillerinden de bahsedilmiştir. Üçüncü bölüm, CNN ve Al Jazeera kanalları hakkında genel bilgiler verirken, uluslararası gelişmelerdeki tutumlarını da ortaya koymayı amaçlamıştır. Son bölüm İsrail-Filistin meselesinin tarihsel arka planı hakkında bilgiler vermeyi amaçlamakta ve eleştirel söylem analizi bağlamında bu iki kanalın İsrail-Gazze arasındaki çatışmaya yönelik haberlerini deşifre etmek eğilimindedir.
Özet (Çeviri)
This master thesis aimed to analyze the conflict between Israel and Gaza in 2014. With this understanding, this thesis has been seperated into five chapters in addition to introduction and conclusion.In the first chapter, information on international communication, culture and media imperialism was given. MacBride report which indicated inbalances in international communication was also emphasized. Second chapter constituted the theoretical foundation of the thesis.In this context, the notion of Orientalism was expressed and its relation with“other”was emphasized. Additionally, representation of Islam in media was stressed. Third chapter aimed to put forth CNN and Al Jazeera television channel's approachs to international developments while giving general information on these channels. Last chapter aims to give information on the historical bacground of Israel-Palestine conflict and intend to unfold news of these two channels to conflict between Israel and Gaza in the context of critical discourse analysis.