Acil serviste trombolitik ve /veya trombektomi uygulanan akut inme hastalarında serum laktat düzeyi ve monosit / HDL oranlarıyla tedavinin başarısı arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
Thrombolytic and / or acute stroke with thrombectomy serum lactate levels in patients and evaluating the correlation between monocyte / HDL ratios and treatment success
- Tez No: 669489
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL ALTINBİLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Monosit /HDL oranı, Laktat, İskemik inme
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Acil servise akut iskemik inme tanısı alan ve endikasyonu dahilinde trombolitik ve trombolitik + trombektomi uygulanan hastalarda serum laktat düzeyi ve monosit/ HDL oranının tedavi sonlanımındaki başarıyı öngörmede bir belirteç olabileceğini göstermek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız inme merkezi olan hastanemizde 01.01.2019 – 31.12.2019 tarihleri arasında akut serebrovasküler olay tanısı alan nöroloji servisi ve yoğun bakımına yatışı yapılan hastaların dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Hastaların demografik özellikleri , radyolojik görüntüleme sonuçları ,laboratuvar verileri, uygulanan tedavi yöntemleri, NIHS skoru ve hastaların klinik sonlanımlarına hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) aracılığıyla erişildi. Bulgular: Çalışmamıza %57.7 si (109) erkek %42.3 ü (80) kadın olan 189 vaka dahil edildi. Hastaların yaş ortalamaları 69.5 ± 12.9 idi. 22 kadın hasta ve 167 erkek hastanın ek hastalıkları mevcuttu. MCA ,PCA ve ACA enfarktı olan hasta gruplarında yaş, cinsiyet dağılımları ve ek hastalık oranının anlamlı farklılık göstermediği anlaşıldı. MCA, PCA ve ACA gruplarında monosit/HDL ve laktat değerlerinin anlamlı farklılık göstermemiş olduğu görüldü. (p< 0.05) Yalnızca PCA grubunda total kolesterol/HDL oranının, MCA grubundan anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü. Hastaların acil servis başvuru anı ve tedavi sonrası NIHSS değerleri karşılaştırıldığında taburculuk NIHSS değerlerinde anlamlı düşüş saptansa da MCA,PCA ve ACA gruplarında anlamlı farklılık görülmedi. Sonuç: Trombolitik ve trombolitik+trombektomi tedavisi alan iskemik inme hastalarında monosit/HDL oranı ve laktat düzeylerinin tedavinin başarısını ve nörolojik düzelmeyi öngörmede anlamlı olmadığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to show that serum lactate level and monocyte / HDL ratio may be a predictor of success in treatment outcomes in patients who were diagnosed with acute ischemic stroke in the emergency department and underwent thrombolytic and thrombolytic + thrombectomy within the indications. Matherials and Methods: Our study is a retrospective study in our study we included the patients who were hospitalized in the neurology wards and intensive care units diagnosed with acute cerebrovascular disease between 01.01.2019 - 31.12.2019 in our hospital, which is a stroke center. The demographic characteristics of the patients, radiological imaging results, laboratory data, treatment methods applied, NIHS score and clinical outcomes of the patients were accessed through the hospital information management system (HIMS). Results: 189 cases, 57.7% (109) male and 42.3% (80) female, were included in our study. The mean age of the patients was 69.5 ± 12.9 years. 22 female patients and 167 male patients had additional diseases. It was understood that the age, gender distribution and rate of comorbidity did not differ significantly in the patient groups with MCA, PCA and ACA infarctions. It was observed that the monocyte / HDL and lactate values did not differ significantly in the MCA, PCA and ACA infarction groups.