Acil serviste akut iskemik inme tanısı alan hastaların tedavisinde uygulanan mekanik trombektomi ve trombolitik tedavinin incelenmesi
Examination of mechanical thrombectomy and thrombolytic treatment in the management of patients diagnosed with acute ischemic stroke in the emergency department
  1. Tez No: 852299
  2. Yazar: SERDAR KORAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN BOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik Tromboliz, Trombolitik Tedavi, İskemik İnme, Mortalite, Mechanical Thrombolysis, Thrombolytic Therapy, Ischemic Stroke, Mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı acil servise (AS) başvuran ve akut iskemik inme tanısı alan hastalarda uygulanan mekanik trombektomi ile trombolitik tedavinin klinik iyileşme durumuna, mortaliteye ve morbiditeye olan etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01.01.2022 ila 31.12.2022 tarihleri arasında retrospektif olarak gerçekleştirildi. Kategorik değişkenlerin arası farklar için Ki-kare testi kullanıldı Glikoz seviyesi, laktat düzeyi ve Glaskow Koma Skalası (GKS) değerleri ile hastanede kalış süresi arasındaki korelasyonu araştırmak için Spearman sıra korelasyon katsayısı kullanıldı. Mortaliteyi öngörmede, glikoz seviyesi, laktat düzeyi ve GKS skalası değerlerine ait ROC (receiver operator characteristic) analizleri yapıldı. Ayrıca, bu parametrelerin ROC eğrileri karşılaştırıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık değeri p116 mg/dL iken mortaliteyi tahmin etmede sensitivitesi %90,9 ve spesifitesi %48 idi. Laktat seviyesinin (AUC=0,691) ise >1,7 mmol/L iken mortaliteyi tahmin etmede sensitivitesi %72,7 ve spesifitesi %69,2 idi. Sonuç: Çalışmamızda mortalite açısından yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık yoktu. Hastaların büyük kısmında anterior dolaşım enfarktüsü vardı ve posterior dolaşım enfarktüsü arasında mortalite açısından fark yoktu. Glikoz seviyesinin zayıf, laktat seviyesinin makul ve GKS skalasının çok iyi düzeyde mortaliteyi tahmin etme yeteneği vardı. Çalışmamızda inme sonrası tespit edilen atriyal fibrilasyon oranı daha yüksekti. Trombolitik uygulanan hastaların ölüm oranları literatür ile uyumlu iken mekanik trombektomi uygulananlarınki literatüre göre yüksekti. Çalışmamızda hastaların dörtte üçünde nörolojik düzelme görüldü ve bu hastalarda mortalite oranı anlamlı olarak daha düşüktü.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to investigate the impact of mechanical thrombectomy and thrombolytic therapy on clinical improvement, mortality, and morbidity in patients presenting to the emergency department (ED) and diagnosed with acute ischemic stroke. Material and Methods: Our study was retrospectively conducted between January 1, 2022, and December 31, 2022. The Chi-square test was utilized for assessing differences between categorical variables. Spearman's rank correlation coefficient was employed to investigate the correlation between glucose levels, lactate levels, GCS (Glasgow Coma Scale) values, and the length of hospital stay. ROC (Receiver Operator Characteristic) analyses were performed for glucose levels, lactate levels, and GCS scale values to predict mortality, and ROC curves of these parameters were compared. A statistical significance level of p 116 vi mg/dL were 90.9% and 48%, respectively. Lactate level (AUC=0.691) had a sensitivity of 72.7% and specificity of 69.2% for predicting mortality with >1.7 mmol/L. Conclusion: Our study found no significant differences in age and gender regarding mortality. Most patients had anterior circulation infarction, and there was no difference in mortality between anterior and posterior circulation infarctions. Glucose levels were weak, lactate levels were reasonable, and the GCS scale could predict mortality. The incidence of atrial fibrillation detected after stroke was higher in our study. The mortality rates in patients receiving thrombolytic treatment were consistent with the literature, while those undergoing mechanical thrombectomy were higher compared to the literature. In our study, neurological improvement was observed in three-quarters of the patients, and the mortality rate was significantly lower in these patients.