Bitkilerin anlamsal boyutu: Farklı fonksiyondaki bina ve mekanlarla anılabilen bitkiler üzerine bir araştırma
Symbolic value of plants: A research on evocative plants of buildings and places in different functions
  1. Tez No: 66953
  2. Yazar: ARZU KALIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZBİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki, Mekan, Bitki-Mekan Özdeşleşmesi, Gösterge. V, Plant, Place, Plant/Place Evocation, Sign. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, anlaşılabilir, açık ve benimsenebilir yaşama çevreleri oluşturmada bitkilerin kullanılabilirliliğinin araştırılması, farklı fonksiyonlardaki bina yada mekanların kimliklerini ön plana çıkararak bitkisel tasarımlar için uygun anlatımsal değer taşıyan bitkilerin belirlenmesidir. Çalışmanın ilk bölümünde kuramsal kısmı oluşturan Göstergebilim'e ilişkin bilgiler verilmiş; ünlü kuramcılar ve kuramları tanıtılmıştır. Literatür taraması sonucu kuram kapsamında bir anlam boyutuna sahip bitki, mekan ve bitki/mekan özdeşmeleri saptanmıştır. Bu saptamalar sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilen uygulama çalışması sonucunda bitkilerin ve mekanların insanlar tarafından belirli kavramlarla tanımlandığı belirlenmiştir. Ayrıca yine uygulama çalışmasının bir sonucu olarak bazı bitkilerin bazı mekanlarla birlikte anılabileceği; o bitkilerin, o mekanları çağrıştırdığı saptanmıştır. Bu saptamaların düşük düzeylerde gerçekleşmiş olması insanlara ait edinilmiş kültürel birikimlerdeki farklılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada saptanan bitki/mekan özdeşmelerinin farklı kültürel birikimlerde farklı anlamlara gelebileceği kesindir. Bu sebeple çalışmada çok genel ve kesin değerlendirmeler belirlemeden saptanan bitki-mekan özdeşmelerinin, bina ya da mekanların anlamını ortaya çıkarabilecek çeşitli bitkisel düzenleme dizgelerinden bir tanesi olarak değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Symbolic Value of Plants: A Research on Evocative Plants of Building And Places in Different Function The aim of this study is to obtain the role of plants for constructing understandable, clear and acceptable environments and to find out the plants that have the suitable descriptive value for planting designs which show the identity of buildings and places in different functions. In the first chapter as the theoretical part of the study, informations about semiotic and sign theory, the famous people who had studied on sign theory and their theories are given. As a result of this part, in a sense of the theoretical search, the plants and places that can be define with different concepts and evocative plants for special building and spaces are found. After the application study that is made through these informations, it is determined that people define plants, buildings and places with certain concepts. Also as a result of the application it became certain that some plants can have evocative value for reminding people some buildings or places. The reason of the low degree found for plant-place cross tabulation can be define as a result of the variation in cultural formation and values of people which means that in different cultural formations same plants can evocate different building and places and also it is true for the opposite possition. Because of this uncertainity in aesthetic preferences of people, as a general result of this study it is suggested that the plants found in this study evocative for certain places can be use as useful one that can show the meaning of certain buildings and places among various planting design variations.