The relationship between food insecurity and obesity in university employees
Üniversite personelinde besin güvencesizliği ile obezite ilişkisi
- Tez No: 669556
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİNNUR OKAN BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: besin güvencesizliği, obezite, BKİ, bel çevresi, HFSSM-SF, food insecurity, obesity, BMI, waist circumference, HFSSM-SF
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Besin güvencesizliği, para ve diğer kaynakların yetersizliği nedeniyle sağlıklı yiyeceklerin bulunamaması veya bunlara erişimin olmaması durumudur. Düşük gelirli bireylerde obezite ile birlikte görülen beslenme ile ilgili bir faktördür. Bu çalışma, besin güvencesizliği ile obezite arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Ocak 2020- Ekim 2020 tarihleri arasında özel bir üniversitenin 142 idari personeli arasında gerçekleştirilmiştir. Veriler, Hane Halkı Besine Ulaşılabilirlik Ölçeği- Kısa Formu (HFSSM-SF) ile toplanmış ve antropometrik ölçümlerin yanı sıra cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sayısı, gelir düzeyi ve fiziksel aktivite gibi sosyo-demografik özellikler kaydedilmiştir. Katılımcıların %39,4'ünün fazla kilolu ve %21,8'inin obez olduğu saptanmıştır. %64,1'i besin güvenceli ve %35,9'u besin güvencesizdir. Beden kütle indeksi (BKİ) sınıfı ile hem gıdaya ulaşım düzeyleri hem de gıda güvencesi durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur (p> 0.05). Bel çevresi sınıfları ile hem gıdaya ulaşım düzeyleri hem de gıda güvenlik durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktur (p> 0.05). BKİ ile HFFSM-SF skoru arasında zayıf derecede anlamlı pozitif bir ilişki vardır (r: 0.219; p 0,05). Bu çalışmanın bulguları, besin güvencesizliği ile obezite arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermemiştir. Ancak katılımcıların BKİ değeri arttıkça besine ulaşım riskinin de arttığı görülmüştür. Ek olarak, idari personel çalışanının besin güvencesizliğinin azımsanmayacak düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Çalışanların yaşadığı besin güvencesizliğini önlemek için gerekli incelemeler yapılıp, destek sağlanması büyük önem arz etmektedir. Besin güvencesizliği düzeyini ve besin güvencesizliği ile obezite arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için daha geniş popülasyonlarda çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Food insecurity is the lack of availability or access to healthy food due to limited resources or insufficient money. It is a nutritional factor associated with obesity in low-income individuals. This study was conducted among 142 employees of a private university between January 2020 and October 2020 to examine the relationship between food insecurity and obesity. Data was collected with Household Food Security Survey Module- Short Form (HFSSM-SF) and anthropometric measurements were recorded as well as socio-demographic characteristics including sex, age, educational and marital status, number of children, income level, and physical activity. 39.4% of the participants were overweight and 21.8% were obese. 64.1% of the individuals were food secure and 35.9% were food insecure. There was no statistically significant relationship between body mass index (BMI) classes and both food accessibility levels and food security status. (p >0.05). There was no statistically significant relationship between waist circumference categories and both food accessibility levels and food security status (p >0.05). There was a weakly significant positive relationship between the BMI and HFFSM-SF score (r: 0.219; p 0,05). The findings of this study showed that there was no significant relationship between food insecurity and obesity. However, it was observed that as the BMI of the participants increased, the risk of access to food increased. In addition, food insecurity of employees was found to be substantial. It has utmost importance to carry out the necessary investigations and provide support to prevent the food insecurity experienced by the employees. Studies in larger populations are needed to better understand the level of food insecurity and the relationship between food insecurity and obesity.