İlkokul 1. sınıf öğrencilerinde malnütrisyon ile hane halkı besin güvencesizliğinin ilişkisinin belirlenmesi
Determining the relationship of malnutrition and household food security in primary school first grade students
- Tez No: 938318
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
- Anahtar Kelimeler: besin güvencesizliği, bodurluk, çocuk, malnütrisyon, obezite, child, food insecurity, malnutrition, obesity, stunting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İzmir ili Gaziemir ilçesindeki kamu ilkokullarında öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinde malnütrisyon ile hane halkı besin güvencesizliği (HHBG) arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan kesitsel bir çalışmadır. Araştırmanın bağımlı değişkenleri kronik malnütrisyon, fazla kiloluluk ve obezite varlığıdır; bağımsız değişkenleri ise HHBG düzeyi, hanede yaşayan birey ve çocuk sayısı, annenin yaş, eğitim ve beden kütle indeksi (BKİ) gibi sosyodemografik özelliklerdir. Çalışma, yüz yüze görüşmelerle toplanan sosyodemografik bilgi formu, Hane Halkının Besine Erişebilirliği Anket Modülü- Kısa Formu ve antropometrik ölçümler kullanılarak 321 çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunun %50.2'sinde besin güvencesizliği saptanmıştır. Çocukların %18.4'ünde kronik malnütrisyon; %14.3'ünde fazla kiloluluk, %11.5'inde obezite tespit edilmiştir. HHBG ile kronik malnütrisyon arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (OR=1.18; %95 GA: 0.62– 2.24; p>0.05). HHBG ile obezite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiş, HHBG düzeyi arttıkça obezite olasılığının azaldığı görülmüştür (OR=0.49; %95 GA: 0,26–0,93; p=0.027). Sonuç olarak çalışma grubunda besin güvencesizliği yüksek olarak saptanmıştır. Besin güvencesizliği obeziteyi azaltan bir faktör olarak bulunurken kronik malnütrisyonu anlamlı olarak etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional study assessed the relationship between malnutrition and household food insecurity (HHFI) among first-grade students in public primary schools in Gaziemir, İzmir, Turkey. Dependent variables were chronic malnutrition, overweight, and obesity; independent variables included HHFI level, household size, number of children, and maternal characteristics (age, education, BMI). Data were collected face-to-face from 321 children using a sociodemographic form, the Household Food Security Survey Module–Short Form (HFSSM-SF), and anthropometric measures. Food insecurity was found in 50.2% of participants. Chronic malnutrition affected 18.4% of children; overweight, 14.3%; and obesity, 11.5%. HHFI showed no significant association with chronic malnutrition (OR = 1.18; 95% CI: 0.62–2.24; p > 0.05) but was significantly linked to lower obesity odds (OR = 0.49; 95% CI: 0.26–0.93; p = 0.027). As a result, food insecurity was found to be high in the study group. While food insecurity was found to be a factor that reduces obesity, it was found that it did not significantly affect chronic malnutrition.