Değirmendere su akarlarının ekolojik ve sistematik yönden incelenmesi
The investigation of ecological and systematical properties of water mites on değirmendere stream
  1. Tez No: 66956
  2. Yazar: DAVUT TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BEYAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Arachnoidea, Acarina, Ekoloji, Sistematik, Arachnoidea, Acarina, Ecology, Systematics VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada Eylül 1995, Kasım 1996 periyodunda Değirmendere (Trabzon) su keneleri incelenmiştir. Arachnoidea alt sınıfının Acarina takımına ait 5 familya (Sperchontidae, Libertidae, Torrenticolidae, Hygrobatidae, Atractidae) ve 5 cins (Sperchon, Lebertia, Torrenticola, Hygrobates, Atractides) belirlenmiş ve bu cinslere ait 12 tür (Sperchon plumifer, Sperchon hispidus, Lebertia lineata, Lebertia leioderma, Lebertia porasa, Torrenticola amplexa, Torrenticola duduchi, Torrenticola stadleri, Torrenticola anomala, Atractides pannicıılatııs, Atractides vaginalis, Atractides nodipalpis robustus) teşhis edilmiştir. Bunlardan Torrenticola amplexa, Torrenticola stadleri Türkiye faunası için, diğer on tür ise Karadeniz Bölgesi faunası için yeni kayıttır. Tüm örneklerin teşhisi yapılmış, sistematikte kriter olarak kullanılan organların şekilleri çizilip, ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca örnekleme istasyonlarında suların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri tespit edilmiştir. Yakalanan türlerin tamamı eurytermdir. Bu türlerin akarsuların orta ve alt bölgelerine özgü türler olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the water mites of Değirmendere stream (Trabzon) were studies between September 1995 and November 1996. Five family (Sperchontidae, Libertidae, Torrenticolidae, Hygrobatidae, Atractidae), five genus (Sperchon, Lebertia, Torrenticola, Hygrobates, Atractides) and twelve species {Sperchon plumifer, Sperchon hispidus, Lebertia lineal a, Lebertia leioderma, Lebertia porasa, Torrenticola amplexa, Torrenticola duduchi, Torrenticola sladleri, Torrenticola anomala, Atractides panniculatus, Atractides vaginalis, Atractides nodipalpis robustus) of Acarina order belonging to Arachnoidea subclassis were identified. Torrenticola amplexa and Torrenticola sladleri species for fauna of Turkey and other ten species for Black Sea Region are new species. During the study period, identification of all the species were done. Illustrations of some organs to get sistematics properties of the species were drawn and measured. Besides, some chemical and physico- chemical properties of Değirmendere stream were determined. All the identified species were eurytherm. These species were observed special to upper and middle area of the stream water.