Bazı 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on türlerinin sentezi
The synthesis of some 4,5-duiydro-lh-l,2,4-triazol-5-ones
- Tez No: 66957
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT SERDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 4-triazol, 5-dihidro-5-on, ester etoksi karbonilhidrazon'lar. ester tersiyer butilkarbetoksihidrazon'lar, alkillendirme, 4-triazole, 5-dihydro-lH-l, 4-triazol-5-one, ester ethoxycarbonylhydrazone, ester tert-butoxycarbonylhydrazone, alkylation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bazı 4,5-Dihidro-lH-l,2,4-Triazol-5-on Türevlerinin Sentezi Bu çalışmada, öncelikle literatürde kayıtlı olan Alkil imidat Hidroklörür'lerden, ester etoksikarbonilhidrazon'lardan. ve ester tert- butoksikarbonilhidrazonlardan 4'er adet olmak üzere toplam 12 bileşiğin sentezi gerçekleştirilmiştir. Bunu izleyerek 5 yeni 4,5-dihidro-lH-l,2,4- triazol-5-on türevinin sentezi yapılmıştır. Bu bileşiklerden 4'ünün sentezi için iki metod kullanılmış olup bunlardan birisi bu tip bileşiklerin sentezi için yeni bir sentez yöntemi niteliği taşımaktadır. Çalışmada elde edilen 5 yeni bileşiğin yapı aydınlatılmaları için İR, *H NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri yanında Mikroanaliz sonuçları da kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study first, 12 known compounds-four of alkyl imidate hydrochlorides, four of ester ethoxycarbonylhydrazones and four of ester tert-butoksicarbonylhydrazones- were obtained. Furthermore, five new 4,5- dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-ones were synthesized. Four of the latter new compounds were obtained by using two different methods one of which is a new synthetic route. In order to identify the new compounds synthesized in the study, microanalyses and spectroscopic methods such as IR, *H NMR ana UV were used.