Trabzon ili akarsularının su kalite düzeylerinin araştırılması
Investigation of water qality of rivers in the city of Trabzon
- Tez No: 182982
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, TS 266, parametreler, Esiroğlu SuArıtma Tesisi, Değirmendere, Water Pollution Control Regulations, TS 266, Parameters, Quality Classs, Esiroğlu Water Refining Instıtution Rivers, Değirmendere
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, Trabzon İli akarsuları ile özellikle içme ve kullanma suyu olarakkullanılan Değirmendere akarsuyunun bazı kimyasal parametreleri ölçülmüştür. Buparametreler; renk, görünüş, bulanıklık, koku ve tat, elektriksel iletkenlik, pH, organikmadde, toplam sertlik, demir, alüminyum, sodyum, alüminyum, mangan, nitrat, nitrit,çözünmüş oksijen, kimyasal oksijen ihtiyacı ve biyolojik oksijen ihtiyacıdır. Ayrıca aynıparametreler Değirmendere mansabındaki KTÜ kuyularından sağlanan içme kullanmasularında da ölçülmüştür. Trabzon İli akarsularındaki ölçümler Trabzon Köy Hizmetleri İlMüdürlüğü Laboratuarında, Değirmendere üzerinde kurulan Esiroğlu Su ArıtmaTesisinden alınan su örnekleri ise Trabzon Belediyesi Esiroğlu Su Arıtma TesisiLaboratuarında ve KTÜ kuyu suyu örnekleri ise KTÜ Kimya Bölümü Analitik KimyaLisansüstü Laboratuarında tarafımızdan ölçülmüştür.Ölçülen parametreler, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliğine göre yorumlanaraksınıflandırılmış ve tüm akarsuların Sınıf I ( Yüksek Kaliteli Su )' e girdiği tespit edilmiştir.Benzer şekilde TS 266 ( İnsani Tüketim Amaçlı Sular Standardı ) ya göre de irdelenmiş vepek çok parametre açısından Sınıf 1, bazı parametreler açısından da Sınıf 2 Tip 2' yeuyduğu tespit edilmiştir.Ölçülen parametreler açısından içme ve kullanma suyu olarak herhangi bir tehlikegörülmemekle birlikte yönetmelikte ve standartta belirtilen diğer parametreler (ağırmetaller, pestisidler, mikrobiyolojik özellikler) açısından da mutlaka gerekli ölçümlerperiyodik bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde belirli periyotlarla akarsularınmevcut kalite durumunun izlenerek içme ve kullanma suyu amacına hizmet edipetmedikleri tespit edilmelidir. Bu amaçla kurumlar arası işbirliği yapılarak yeni biryapılanma oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study , the rivers in the city of Trabzon, some chemical parameters ofDeğirmendere River whichis especially used for dirinking and usage waterare measured.These parameters are colour, appearance, turbitidy, smell and taste of water, electricialconductivity (EC), pH, organic material, total nitrate, iron, aluminum, sodium,manganese!!!, Nirate nitrogen, nitrite nitrogen, dissolved oxygen (DO), chemical oxygendemand (COD) and biochemical oxygen demand (BOD). Beside, same parameters aremeasured throughout wells of KTU in the source of Değirmendere which provides thedrinking and usage water. Measurements throughout rivers in the city of Trabzon are doneTrabzon Village Services, Country Directorate, watwe samples which are also taken inlaboratory of Trabzon Municipality Esiroğlu Water Refining Institution and well watersamples are also measuredin the laboratory of Analytical Chemistry Graduate Educationby ourselves in KTU Chemistry Deprtment.Measured parameters are classfield by being interpreted according to WaterPollutionControl Regulations and ıt?s established that all rivers go into Class I ( HighQality Water) similaary it?s established that ıt ıs researched according to TS 266 ( TheStandard The Human Cosumption Goal) andı t is suit to Class 1 according to parameterand Class 2 Type 2 for some parameters.According to measured parameters, it isn?t seemed any dangerous for drinking andusage water, in addition, according to the other parametres (heavy metals, pecsticide,microbiological features) which are clarifield in reregulations and standard, necessarymeasurements must be surely realized in a periodic way. So it must be establised whetheror not the present quality situation of rivers by being followed with definite periods, serveto the goal of drinking and usage water. By this goal, a new makingconstruction must beconstituted by making cooperation among associations.