Kurumsal kimlik yansıması olarak web sitesi: Atatürk Üniversitesi örneği
Website as a reflection of corporate identity: The example of Atatürk University
- Tez No: 669569
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Kimlik, Kurumsal Kimlik Unsurları, Web Sitesi, Atatürk Üniversitesi, Corporate Identity, Corporate Identity Elements, Website, Atatürk University
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Günümüzde tam anlaşılamayan kurumsal kimlik kavramı, unsurları ve kurumların ayırt edilmesinde önemli rol oynayan bu unsurların web sitelerinde nasıl yansıdığı bu araştırmanın sorunsalını oluşturmaktadır. Bu amaçla Türkiye'nin en köklü yedi üniversitesinden biri olan Atatürk Üniversitesi'nin web sitesi görsel/yazılı doküman analiz yöntemi kullanılarak incelenmiş ve Atatürk Üniversitesi web sitesinin Atatürk Üniversitesi kurumsal kimliği ile olan bağlantısı belirlenmiştir. Araştırma çerçevesinde Atatürk Üniversitesi web sitesi, kurumsal kimliği oluşturan dört unsur; kurumsal felsefe, kurumsal tasarım, kurumsal iletişim ve kurumsal davranış kapsamında analiz edilmiştir. Üniversitenin web sitesinde bu unsurlara ait öğelerin bulunup bulunmadığına dair veriler, üniversitenin kurumsal kimliğine verdiği önemi ve hangi kurumsal kimlik unsurunu daha fazla ön planda tuttuğunu göstermektedir. Gerçekleştirilen analiz kapsamında Atatürk Üniversitesi kurum web sitesinin kurumsal kimlik oluşturmak ve yansıtmak amacıyla etkin olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca, kurumsal kimlik unsurlarından kurumsal tasarımın en çok kullanıldığı sonrasında sırayla kurumsal iletişim, kurumsal felsefe ve kurumsal davranış unsurlarının yer aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of corporate identity that is not fully understood today, its elements and how these elements, which play an important role in distinguishing institutions, are reflected on the websites constitute the problematic of this research. For this purpose, the website of Atatürk University which is one of Turkey's most established seven universities was examined using visual / written document analysis method and the connection of the Atatürk University website with the corporate identity of Atatürk University has been determined. Within the framework of the research, Atatürk University website has been analyzed within the scope of four elements: corporate philosophy, corporate design, corporate communication and corporate behavior that make up the corporate identity. The data on whether there are ingredients of these elements on the university's website shows the importance that the university attaches to its corporate identity and which corporate identity element it prioritizes more. Within the scope of analysis carried out, it was concluded that the Atatürk University institutional website was used effectively to create and reflect corporate identity. In addition, it was determined that after the corporate design was used the most, corporate communication, corporate philosophy and corporate behavior elements took place in order.