Acil başvurularından covıd-19 ön tanısı ile hospitalize edilen hastaların epidemiyolojik analizi
Epidemiological analysis of patients hospitalized with the pre-diagnosis of covid-19 among emergency admissions
  1. Tez No: 669577
  2. Yazar: İDRİS MUHAMMED KEKLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SADIK GİRİŞGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, coronavirus, pnömoni, PCR, hospitalizasyon, mortalite, COVID-19, coronavirus, pneumonia, PCR, hospitalization, mortality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş ve amaç: COVID-19 hastalığı öncelikle solunum sistemini tutan, ancak bütün vücudu sistemik olarak etkileyebilecek, dünya çapında çok fazla mortaliteye neden olmuş bir hastalıktır. Hastanemize başvuran COVID-19 ön tanısı alan hastaların epidemiyolojik verilerinin belirlenmesi, incelenmesi, hastaların takibinin yapılması ve bu hastaların erken tanı-tedavi alması faydalı olacaktır. Bu hastaların epidemiyolojik verilerinin yanı sıra hastaların PCR sonuçlarını, BT görüntülemelerini, servis ya da YBÜ yatışlarını, mortalitelerinin incelemek, literatürle karşılaştırmak amacımızdır. Yöntem: Acil servis COVID alanlarında değerlendirilen 18 yaş üstü olup COVID-19 ön tanısı ile hospitalize edilen hastaların yaş, cinsiyet, vital bulguları, laboratuvar sonuçları, PCR test sonuçları, BT görüntülemeleri, servis veya YBÜ yatışı, hastane yatış süresi ve hastane sonlanımı bilgileri kayıt altına alındı. Veriler SPSS 25.0 programına işlendikten sonra verilerin analizi yapıldı. Kategorik değişkenler n (%), normal dağılıma uyan numerik değişkenler ortalama±SD ve normal dağılıma uymayan numerik değişkenler medyan (çeyrekler açıklığı) olarak ifade edildi. Bulgular: Değerlendirmeye alınan toplam 670 hastanın ortalama yaşı 56 (39-70) yıl idi ve hastaların 360'ı (%53,7) erkekti. Hastaların 613'ü (%91,5) acil servisten servise yatırılırken, 57'si (%8,5) acil servisten yoğun bakıma yattı. PCR pozitif çıkan 258 hasta mevcuttu, 326 hastanın BT tutulumu saptandı. Hastane içi mortalite oranı %5,8 (n=39) olarak tespit edildi. Sonuç: COVID-19 ön tanısı ile hospitalize edilen hastalar incelendiğinde literatüre benzer şekilde erkek hastaların daha fazla etkilendiği, YBÜ yatan hastaların yaş ortalamasının ve mortalitesinin servisten fazla olduğu görüldü. Hospitalizasyona karar vermede hastanın BT+ olmasının daha etkili olduğu gözlemlendi. PCR+ hastaların hastane yatış süreleri PCR- hastalara göre daha uzun sürdü. Literatürden farklı olarak PCR+ saptanan ya da hastaneye yatırılan sağlık çalışanı sayısı daha az bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY EPIDEMIOLOGICAL ANALYSIS OF EMERGENCY APPLICATIONS HOSPITALIZED WITH THE PRE-DIAGNOSIS OF COVID-19 İdris Muhammed KEKLİK, Thesis of Expertise, Konya, 2020 Introduction and purpose: COVID-19 disease is a disease that primarily affects the respiratory system, but can affect the whole body systemically, causing a lot of mortality worldwide. It will be beneficial to determine and examine the epidemiological data of patients who are admitted to our hospital with a pre-diagnosis of COVID-19, to monitor the patients and to receive early diagnosis and treatment. In addition to the epidemiological data of these patients, our aim is to examine the PCR results, CT imaging, hospitalization or ICU hospitalizations of these patients, and compare them with the literature. Method: Age, gender, vital signs, laboratory results, PCR test results, CT scans, service or ICU hospitalization, hospital stay and hospital outcome information of patients over the age of 18 who were evaluated in emergency department and hospitalized with a pre-diagnosis of COVID-19 were recorded. Data were analyzed with SPSS 25.0 program. Categorical variables were expressed as n (%), numerical variables conforming to the normal distribution as mean ± SD, and not conforming to the normal distribution as median (range of quarters). Findings: The average age of the 670 patients included in the evaluation was 56 (39-70) years and 360 (53.7%) of the patients were male. While 613 of the patients (91.5%) were hospitalized from the ED to the service, 57 (8.5%) of them went to the intensive care unit from the ED. There were 258 patients who were positive for PCR, and CT involvement was detected in 326 patients. In-hospital mortality rate was 5.8% (n = 39). Result: When the patients hospitalized with the pre-diagnosis of COVID-19 were examined, it was seen that male patients were affected more, similar to the literature, and the average age and mortality of patients hospitalized in the ICU was higher than the service. It was observed that the patient's being CT + was more effective in deciding on hospitalization. Hospitalization periods of PCR + patients were longer than PCR - patients. Unlike the literature, the number of healthcare professionals with PCR + detection or hospitalization was found to be less.