Ücret hakkının korunması
Protection of wage law
- Tez No: 669596
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİZAMETTİN AKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş sözleşmesi, Ücret, Ücret Hakkı, Ücretin Korunması, Employment Contract, Wage, Right to Wage, Wage Protection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
İş sözleşmesi taraflarına karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile işçi işverenin emir ve talimatlarına uygun şekilde iş görmeyi; işveren ise emeğin karşılığı olarak ücret ödemeyi taahhüt eder. İşçinin işverene bağımlı olarak çalışması karşılığındaki tek menfaati yegane geçim kaynağı olan ücrettir ve çoğunlukla işçinin ücreti dışında geçimini sağlayabileceği herhangi bir olanağı bulunmamaktadır. İşçinin işverenine olan ekonomik bağımlılığı ve ücretin taşıdığı sosyal nitelik göz önünde bulundurulduğunda ücretin korunmasının gerekliliği kaçınılmaz olmuştur. Bu sebeple ücret hakkı ve korunması İş Hukuku mevzuatında ve diğer çeşitli Kanunlarda, uluslararası belgelerde düzenlenmiştir. Ücretin korunması; işçinin ücret alacaklarının işverence yasal çerçevede öngörülen sınırlamalara uyularak ödenmesini, ücretin işçinin kullanımına uygun şekilde ödenmesini, ücretin ödenmemesi veya gereği gibi ödenmemesi durumlarında işçilerin başvurabilecekleri hukuki yolların mevcudiyetini ve ücretin olabildiğince tam ve zamanında işçiye ödenmesinin sağlanmasını ifade eder. Bunlara ek olarak öngörülen yükümlülüklere aykırı davranan işveren için cezai ve idari yaptırımların öngörülmesi de ücretin korunması kavramının kapsamı içindedir.
Özet (Çeviri)
The employment contract İs a contract that imposes mutual dept on the parties. With this contract, worker is to work in accordance with the employer's orders and instructions; the employer undertakes to pay wages in return for labor. The only benefit of the worker in return for working dependent on the employer İs the only source of subsistence and mostly the worker has no means of subsistence other than his wage. Considering the economic dependency of the worker to his employer and the social quality of the wage, the necessity of wage, protection has been inevitable. For this reason, the right to fee and its protection İs regulated in Labor Law legislation and various other laws, international documents. Protection of wages; refers to the payment of the wages in accordance with the use of the worker, the provision of legal remedies that workers can apply in the event that the wages are not paid or properly paid, and the payment of the wages to worker as fully and on time as possible. In addition, the provision of penal and administrative sanctions for the employer who acts against the prescribed obligations is also within the scope of the concept of wage protection.