Ünye-Ordu sokağı ve yakın çevresi konutları için bir koruma önerisi
A Preservation proposal houses on the Kadılar street (Ünye-Ordu) and its neighborhood
- Tez No: 66971
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Koruma, restorasyon, tarihi binalar, Ünye Kadılar Sokağı. V
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET“Ünye Kadılar Sokağı ve Yakın Çevresi İçin Koruma Önerisi”temel amacıyla başlanılan bu çalışmada önemle üzerinde durulan konu, bu çevrenin tarihi değerlerine saygılı bir şekilde, yaşanılır ve yaşatılabilir bir çevre haline dönüştürülmesi ve böylece sosyal yapının kalkındırılmasıdır. Birinci bölümde, sorunun tanımlanması yapılmış ve çalışmanın amacına ilişkin görüşler ortaya konmuş, tarihi çevre koruması tüm boyutlarıyla açıklanmaya çalışılmış, sorun alanına ilişkin genel bilgiler çerçevesinde Ünye, coğrafyası geçmişi, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı ile ele alınmıştır. İkinci böiümde, çalışma alanının fiziksel ve sosyal yapısının saptanmasına yönelik yapılan çalışmalar anlatılmış, bina tanıtım tabloları ve rölöve çizimleri sunulmuştur. Üçüncü bölümde, yapılan çalışma sonuçlarının toplu halde gösterildiği bulgulara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde,“Kadılar Sokağı ve Yakın Çevresi”nin pansiyon ve müze birimlerinden oluşan yeni bir işleve dönüştürülmesi, bu çevrenin sosyal gerçekleri ile birlikte tartışılmıştır. Beşinci ve altıncı bölümlerde ise, sonuçlar başlığı altında oluşturulan öneri projeye yer veriimiş, tasarlama fikirlerinden söz edilmiş, öneriler bölümünde ise bu tarihi çevre koruması ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A PRESERVATION PROPOSAL ON THE KADILAR STREET (UNYE-ORDU) AND ITS NEIGHBORHOOD One of the major purposes of this study is to propose some preservation projects for some historical houses on Kadılar Street (Ünye-Ordu). The aim was to encourage new uses of houses without changing original design as a respect to the past, it is thought that new functions of the houses would increase the social well-beings of habitants of the neighborhood. In the first chapter, the problem has been defined, the purpose of the thesis and the meaning of historic preservation is explained. The background information such as climatic, topographic, social, culturel and economic, about Ünye-Ordu is also given. In the second chapter, there is introduction of the study field from social and physical point of view. The building introduction tables and drawings of existing buildigs are also included in second chapter. The chapter third includes the findings of study. In the fourth chapter, new functions (museum and pansion) of the Ünye-Kadılar Street houses has been discussed with social reaiites in mind. The fifth and the sixth chapters, give the results of the proposed new project, and explains the design principles. The suggestions for future users are also included in the last chapter. KeyWord: Preservation, restoration, historic buildings, Ünye-Kadılar Street VI