Mûsikînin kaynağı ve insana tesirleri: Behcetü'r-Rûh örneği
The source of music and in the effects on human: Behcetü'r-Rûh example
- Tez No: 669723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN UYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Mûsikî, Behcetü'r-Rûh, Kaynak, Tedavi, Makam, Music, Behcetü'r-Rûh, Source, Treatment, Makam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
İslam medeniyetinin geçmiş dönemlerinde, nasıl bir mûsikî tasavvurunun hâkim olduğunu anlamanın en iyi yollarından biri hiç şüphesiz ki o dönemlerde mûsikî ile ilgili yazılmış olan kaynakları incelemektir. Kaynaklarda genellikle mûsikî nazariyatı, mûsikînin insan ve tüm canlılar üzerindeki tesirleri, sazların ne tür olduğu gibi konuların hâkim olduğu görülmektedir. Bu kaynaklarda her ne kadar mûsikî ile ilgili olan konular işlense de aynı zamanda dönemin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı hakkında da bizlere bilgi vermektedir. Bizler de bu çalışmamızda XVII. yüzyıla ait olduğu düşünülen Behcetü'r-Rûh adlı eseri mûsikînin kaynağı ve insana olan tesirleri açısından incelemeyi hedefledik. Ayrıca bu çalışmanın Behcetü'r-Rûh adlı eserin tanıtılması ve içerdiği birçok önemli bilginin de ülkemizdeki mûsikî literatürüne kazandırılması açısından faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In the past periods of the Islamic civilization, one of the best ways to understand what kind of musical concept is dominated that has no doubt is examining the written source materials for that time. Theoretics of music, the effects of music on human, what kind of music instruments were used kinds of subjects are oftenly showing itself in that materials. Although at the same time these topics are inform us about the social, cultural and economic life of the period besides musical subjects. In this study, we aimed to examine the work named Behcetü'r-Rûh, which is thought to belong to the 17th century, in terms of the source of music and its effects on human beings. In addition, we believe that this study will be beneficial in terms of introducing the work named Behcetü'r-Rûh and bringing many important information it contains to the music literature in our country.