Mekanik odun hamuru hammaddesinin standartlarla karşılaştırılması (Seka Aksu Müessesesi örneği) the comparing of mechanical pulp wood - raw material with releated standards (the example is about Seka Aksu Mill)
- Tez No: 66976
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanik Kağıt Hamuru, Hammadde Standartları
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Kağıt, insanlığın en önemli ihtiyaç maddelerinden biri olup, kağıt sanayinin gelişmesi, bir ülkenin sanayi ve kültürel gelişmesi ile yakından ilgilidir. Türkiye'de kağıt sektörünün en önemli sorununu odun hammaddesi kıtlığı oluşturmakta ve sanayideki gelişiminin önünde engel teşkil etmektedir. Belirli kalite ve standartlara uygun üretim yapmanın önemi bilinen bir gerçektir. Üreticinin üretim faaliyeti içerisinde kendi geliştirmiş olduğu kurallara uyması genel standartları kullanabilmesinin en kolay yolu olacaktır. Üreticilerin tecrübeleri ile birleştirebilecekleri standartlar yardımıyla üretilecek ürün değerleri piyasa isteklerine uygun ve daha düşük maliyette olacaktır. SEKA Aksu Müessesesinde kullanılan odun hammaddesinin kağıtlık odun kalitesi için uygunluğunu belirlemek çalışmanın temel amacı olarak tespit edilmiştir. Çalışma, SEKA Aksu Müessesesi hammadde sahasında bulunan kağıtlık odunlar arasından basit tesadüfü örnekleme yöntemine göre seçilen iki bin odun örneği üzerinde yapılmıştır. Kağıtlık odunların tespit edilen görünüş ve boyutsal özellikleri Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen mekanik odun hamuru üretiminde kullanılan odunların görünüş ve boyutsal özellikleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, araştırma bölgesinde, kullanılmak üzere açık hava şartlarında bekletilen kağıtlık odunlar, çevresel etmenlere doğrudan maruz kalmakta ve odunlarda çok büyük boyutlara varan çürüklüklere sebep olmaktadır. Bu da hammadde kaybına, verim ve kalite düşüklüklerine yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Paper is the most important thing in live of humanbeing. Development of paper industry is closely connected with the industrial and cultural improvement of the country. In Turkey, the most important problem of paper industry is the storage of raw material of wood and it limits development of the industry. The importance of making the production in certain quality and standards is well known reality. The easiest way to obey general stardards is to follow producer's own quality rules. Combination of producer's experiences and available standards will make the product more valuable for market requirements and product's price. The main aim of this study is to determine suitability of wood quality for mechanical pulp manufacturing in SEKA Aksu Mill. This study has been done on two thousand woods selected randomly from the area of wood storage in the SEKA Aksu Mill. The size of woods and their aspects have been compared with releated of Turkish Standards Organization. In the result of study, we observe that mechanical pulp woods in raw material storage area had been subject to rot decay so it cause mass losening and poor pulp quality. Key Words : Mechanical Pulp, Raw Material Standards. VI