Ardanuç Orman İşletmesi'ndeki sarıçam (Pinus sylvestris L.) ağaçlandırılmaların değerlendirilmesi
An evaluation of scotch pine (Pinus sylvestris L.) plantation in ardanuç forest enterprise
- Tez No: 66975
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sarıçam (Pinus sylvestris), ağaçlandırma, yaşama yüzdesi, fizyografık ve edafik faktörler VI, Scotch Pine (Pinus sylvestris L), plantation, survival, edaphic and physiographic factors
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Artvin- Ardanuç yöresinde 1984 yılında dikilen sarıçam (Pinus sylvestris) ağaçlandırmaları değerlendirilmiştir. Araştırma alanının büyüklüğü 95 ha. olup 30 adet deneme alanında çalışmalar sürdürülmüştür. Deneme alanlarının büyüklüğü ise 225 m2 dir ve her deneme alanında 72 adet sarıçam fidanı bulunmaktadır. Bu fidanların boyları, çapları (duo) ve son yıllık boy artımları ölçülmüş, deneme alanlarındaki fidanların yaşama yüzdeleri belirlenmiştir. Tamamlamalar üzerinde de ölçümler yapılmış fakat yapılan istatistiksel analizlere dahil edilmemiştir. Ayrıca deneme alanlarında bakı, eğim, yükselti ve toprak derinliği gibi fizyografık özellikler belirlenmiştir. Edafik özelliklerin saptanması amacıyla deneme alanlarında toprak profilleri açılmış, 0-20 cm ve 20-50 cm derinliklerden toprak örnekleri alınmıştır. Toprak analizleri sonucunda toprak tekstürü ve pH değerleri tespit edilmiştir. Yapılan Varyans Analizi ve Korelasyon Analizi sonuçlarına göre fidan boyu ve fidan çapı (dı.30) üzerinde % 95 güven düzeyinde toprak derinliği, bakı, eğim, yükselti, toprağın pH'sı ve toprak tekstürü gibi fizyografık ve edafik faktörlerle, arazi hazırlığı etkili çıkmıştır. Fidanların yaşama yüzdesi üzerinde ise % 95 güvenle toprak derinliği, bakı ve arazi hazırlığı etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Scotch Pine (Pinus sylvestris L.) plantation in Artvin- Ardanuç region planted in 1984 investigated. The size of study area is 95 ha and this research was done on 30 sample plots. The size of each sample plot is 225 square meters and there have been 72 Scotch Pine seedlings on each sample plot. Heights, diameter (duo) and height growing of last year of these seedlings were measured and survival rate of the seedlings on the sample plots was defined. Measurements were also done on replacement planting but these data did not use statistical analysis. Besides, physiographic characteristics of the sample plots like exposure, slope, altitude and soil depth were determined. In order to define edaphic factors, soil profiles were dug in the sample plots. Soil samples were taken from 0-20 cm depth and 20-50 cm depth of the soil profiles. Soil reaction (pH) and soil texture situation were determined by soil analysis. According to Analysis of Variance and Correlation, it was found that physiographic and edaphic factors like soil depth, exposure, slope, altitude, soil reaction (pH) and soil texture affected the height and diameter (doo) growth of seedlings with 95 percent confidence level. Land preparing was also found effectively on the height and diameter (di.3o) growth of seedlings. It was found that only soil depth, exposure and land preparing affected the survival rate of the seedlings with 95 percent confidence level.