Banka çalışanlarının 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında müşteri sırlarını koruma yükümlülükleri
Obligations of bank employees to protect customer secrets under Law No. 6698 on Protection of Personal Data
  1. Tez No: 669794
  2. Yazar: GURBET ARİFE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERRİN ARZU EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Müşteri Sırrı, Kişisel Veri, Kişisel Verileri Koruma Kanunu, Bank, Customer Secret, Personal Data, Personal Data Protection Law
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İnsanların var oluşuyla bilgi ve bilgilerin kaydedilmesi ile veri ortaya çıkmıştır. Kişilere ait bilgiler ise kişisel verileri oluşturmaktadır. Kişisel bilgilerin gizliliği, saklanması, korunması tarih boyunca önemli bir konu olmuştur. Kişisel verilerin korunması adına tarihsel süreç boyunca dönem şartlarına uygun olarak birçok uygulama ve şifreleme teknikleri kullanılmıştır. Bankalar da müşterilerinin bilgi gizliliğini sağlamak durumundadırlar. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nda konuya Müşteri Sırları olarak değinilmiştir. Bir bankacının en temel gerekliliklerinden biri banka ve müşteri bilgilerini saklamaktır. Bankaya ve müşteriye ait bilgiler bankada kalmalı ve herhangi bir kişi ya da istisnai durum olmadıkça yetkili mercilerle paylaşılmamalıdır. Gelişen teknoloji günlük hayatlarımızı kolaylaştırmış olsa da aynı zamanda hızla gelişen teknoloji ile bilgilere ulaşım daha kolay olmuştur. Bünyesinde barındırdığı müşterilerin bilgilerini korumak adına bankalar da sistemsel alt yapılarını en üst seviyede güvenilir tutmalıdırlar. Banka çalışanları müşteriye ait edindikleri bilgileri sadece veri işleyen sıfatı ile kullanmalı ve gerekmedikçe 3.şahıslarla paylaşmamalıdır. Bankalar müşteri bilgilerini sadece müşteri işlemleri esnasında ve eğer müşterinin açık rıza beyanında izni varsa ürün hizmet pazarlama faaliyetlerinde kullanmaktadırlar. Müşterinin izni olmadığı sürece kendisine bilgilendirme adına e-posta, çağrı merkezi, sms yolu ile iletişim kurulamaz. Müşterilerle açık rıza beyanında vermiş oldukları iletişim izni kapsamında ancak belirtmiş olduğu kanaldan iletişim kurulabilmektedir. Banka çalışanları müşteri beyanının ya da ilgili kanun ve mevzuatların dışında hareket ederse suçun soruşturularak ortaya çıkarılması sonucunda kanunca öngörülen cezai yaptırımla karşılaşacaktır. Bu çalışmanın amacı da 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında banka çalışanlarının müşteri sırlarını koruma yükümlülüklerini açıklamak ve güncelde banka çalışanlarının konu hakkındaki bilgisini ve gerek bankaların gerekse banka çalışanlarının pratikte kanuna uyumunu ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Information exists at the beginning of humankind and data merged with the recording of that information. Personal information, on the other hand, constitutes personal data. Confidentiality, storage, and protection of personal information have been critical issue throughout history. In order to protect personal data, many applications and encryption techniques were used throughout history in accordance with those times' conditions. Banks have to ensure the confidentiality of the information of their customers. In Banking Law No. 5411, the issue is referred to as Customer Secrets. The essential necessity of a banker should be to store bank and customer information. Information of the bank and the customer should remain in the bank and should not be shared with anyone nor the competent authorities unless there is an exceptional situation. Although advances in technology have made our daily lives easier, access to information has become easier with rapid development in technology. Banks should keep their systemic infrastructure reliable at the highest level in order to protect the information of the customers they host. Bank employees should only use the information they obtain from the customers as the data processor and should not share it with third parties, unless necessary. Banks can use customer information only during customer transactions and in product service marketing activities if the customer has the consent. Without the consent of the customer, communication can not be made via e-mail, Call Center, or SMS in order to inform him/her. Banks can contact the customer only via the channel s/he specifies in the customer consent statement. If the bank employees act outside of the customer consent statement or the relevant laws and regulations, they will face a penal sanction stipulated by the law as a result of the investigation and detection of the crime. The purpose of this study is to explain the obligations of bank employees to protect customer secrets within the scope of the Personal Data Protection Law No. 6698, and to reveal the current knowledge of bank employees on the subject and the compliance of both banks and bank employees with the law in practice.