Şükran Kurdakul'un hikayelerinin ve şiirlerinin tematik bakımdan karşılaştırılması
A thematic comparison of Şükran Kurdakul's stories and poems
  1. Tez No: 669822
  2. Yazar: SEDA KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL HİSARCIKLILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şükran Kurdakul, Şiir, Hikâye, Toplumcu Gerçekçilik, Şükran Kurdakul, Poetry, Story, Social Realist
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Şükran Kurdakul, 1940 Toplumcu Gerçekçi kuşağı içinde yer alır. Hem şair hem yazar hem de edebiyat tarihçisi kimliğiyle kendisini çeşitli alanlarda göstererek sadece şiir yazmakla yetinmeyip çeşitli türlerde eserler ortaya koymuştur. İki bölümden oluşan bu çalışma Şükran Kurdakul'un hikâyeleri ve şiirlerinin tematik bakımdan karşılaştırılmasını kapsar. Yazarın öyküleri ve şiirleri tema bakımından ele alınarak incelenirken hikayeleri ve şiirlerinin değerlendirilmesi üzerine de durulmuştur. Şükran Kurdakul'un eserleri dışında dergi, gazete ve üzerine yapılan çalışmalara da başvurularak ele alınan konunun bir bütün olarak verilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonunda Şükran Kurdakul'un 1940 Toplumcu Gerçekçi kuşağın üyelerinden biri olduğu görülürken; Kurdakul'un hikâyelerinde ve şiirlerinde işlediği ortak temalar doğrultusunda benzerlikler ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Şükran Kurdakul belongs to the 1940 Socialist Realist generation. He showed himself in various fields as a poet, writer and literary historian, not only writing poetry, but also producing works on various genres. This study, which consists of two parts, covers the thematic comparison of Şükran Kurdakul's stories and poems. While analyzing the writer's stories and poems in terms of themes, the evaluation of his stories and poems is also emphasized. Apart from the works of Şükran Kurdakul, it is aimed to present the subject we have dealt with as a whole by referring to magazines, newspapers and studies on it. At the end of the study, it was seen that Şükran Kurdakul was one of the members of the 1940 Socialist Realist generation; Similarities were tried to be expressed in line with the common themes in Kurdakul's stories and poems.