Sürtünme ve üç kazık gruplarının konsolidasyon oturmaları
The Consolidation settlements of friction and bearing pile groups
  1. Tez No: 66989
  2. Yazar: MEHMET KENAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ UZUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon oturması, kazık gruplarının konsolidasyon oturmaları, kazıklar, kazık grupları, sürtünme kazık grupları, uç kazık grupları. v, Consolidation settlement, consolidation settlements of pile groups, piles, pile groups, friction pile groups, end bearing pile groups. VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Zemin taneli ve boşluklu, doğal bir malzemedir. Bu sebeple, etkiyen yükler altında az veya çok oturur. Temel zemini; temeller vasıtasıyla aktarılan yükleri emniyetle taşımalı ve aynı zamanda yapıya zarar verebilecek oturmaya uğramamalıdır. Temellerin projelendirilmesi, sıklıkla taşıma gücü koşuluna göre yapılarak, oturma hesapları ihmal ediliyor. Hasar gören yapılarda, hasara yol açan nedenlerin başında oturmalar gelmektedir. Bu sebeple projelendirmede oturma miktarı da göz önüne alınmalıdır. Çalışmada, genel olarak temellerin oturmaları, özellikle kazıklı temellerin oturmalarının belirlenmesi çalışılmıştır. Kaynaklarda çok dağınık ve yetersiz olarak yeralan kazıklı temellerin oturmaları konusu, bir bütünlük içinde incelenerek, açıklanmıştır. Elle yapılan oturma hesapları, zaman alan, zahmetli işlemleri gerektirmektedir. Bu çalışmada, uç ve sürtünme kazık gruplarının konsolidasyon oturmalarının hesaplanması için bilgisayar programı geliştirilmiş olup, açıklanmaktadır. Çalışmanın 1. Kısmında, konu ile ilgili genel bilgiler; 2. Kısmında, oturma tahmin yöntemleri, kazık gruplarının konsolidasyon oturmalarının hesaplanmasına ait yaklaşımlar anlatılmakta; 3.Kısmında, bazı tipik örnekler çözülmekte; 4. Kısmında, irdeleme yer almakta ve 5. Kısmında ise bazı sonuçlar sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Consolidation Settlements of Friction and End Bearing Pile Groups Soil is a granular and porous natural material. It settles less or more due to these reasons under acting loads. The foundation soil should safely bear the loads transmitted by foundations(from structures) and sould not be undergone harmful settlements to structure. Settlements calculations are usually ignored in pratice and foundations are designed only according to the condition of bearing capacity. In the damaged structures, one of the main reasons that causes damage to structures is settlements in the soil. For this, settlements should be taken into account in foundation design. In this study, generally foundation settlements especially consolidation settlements of piled foundation have been studied. The subject of piled foundation settlements which is given quite broadly in the literature is systematically outlined in a whole. Settlement calculations done manually, are time consuming, laborious. In this study, computer program was developed for the calculations of the consolidation settlements of end bearing and friction piled groups and is explained. In the first part of the study, general knowledge relevant to the subject. In the second part of the study, methods of estimation settlements and consolidation settlements of piled groups are explained. In the third part of the study, some typical examples are presented. In the fourth part of the study, discussion and In the fifth part of the study, some conclusions are given.