OECD ülkelerinin eğitim ve sağlık göstergeleri bakımından çok kriterli karar verme yöntemleri ile incelenmesi
Examination of OECD countries with multi-criteria decision-making methods in terms of education and health indicators
  1. Tez No: 669916
  2. Yazar: KÜBRA KENDİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: ÇKKV Yöntemleri, AHP, VİKOR, COPRAS, ARAS, OECD Ülkeleri, MCDM Methods, AHP, VIKOR, COPRAS, ARAS, OEDC Countries
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Eğitim ve sağlık ülkelerin sosyo-ekonomik gelişmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle, ülkeler eğitim ve sağlık konusuna özel bir önem verip önemli çalışmalar yapmaktadır. Bu tez çalışması eğitim ve sağlık kriterlerine göre Çok Kriterli Karar Verme yöntemleriyle incelenmiştir. Çalışmada OECD ülkelerine ait 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ait veriler kullanılmıştır. Ülkelerin değerlendirilmesinde kullanılan kriterin önem ağırlıkları AHP yöntemiyle belirlenmiştir. Daha sonra OECD ülkeleri ÇKKV yöntemlerinden VİKOR, COPRAS ve ARAS yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre sosyo-ekonomik bakımdan gelişmiş ülkelerin eğitim ve sağlık alanlarına önemli bütçeler ayırdığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Educatıon and health have an important place in the socio-economic development of countries. For this reason, countries pay special attention to education and health and carry out studies. This thesis study has been examined with Multi Criteria Decision Making methods according to education and health criteria. Data from OECD countries for 2015, 2016 and 2017 were used in the study. The importance weights of the criteria used in the evalution of the countries were determined by the AHP method. Later, OECD countries were analyzed by using VIKOR, COPRAS and ARAS methods which are among the MCDM methods. According to the analysis results, it is seen that socio-economically developed countries allocate significant budgest for education and health.