Kur'an kursuna giden kadınlar üzerine bir din sosyolojisi araştırması: İzmir Bornova örneği
A sociology of religion research on women attending the Qur'an course: The case of Izmir Bornova
  1. Tez No: 669961
  2. Yazar: FATMA NUR OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI KARAŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, dindarlık algısı, dindarlığın boyutları, din sosyolojisi, Religiosity, perception of religiosity, dimensions of religiosity, sociology of religion
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı Kur'an Kurslarına katılan kadınların dindarlık algısı incelenmiştir. İzmir İli Bornova İlçesi'nde bu kurslara devam eden 30 kadın katılımcıdan elde edilen veriler değerlendirilmiş, katılımcıların dindarlık algısını tespit etmeye yönelik sorular din-inanç, ibadetler ve gündelik hayat olmak üzere üç alt boyutta ele alınmıştır. Katılımcılar, İslam inancının temel bileşenleri konusunda ortak düşüncede olup Kur'an'a iman, peygamberlere, meleklere, ahirete iman gibi konularda tereddütsüz bir iman içerisindedir. Ancak katılımcıların alimlere güven, mezhepler, tarikatlar, başkalarına tebliğ gibi konularda aynı düşüncede olmadığı görülmektedir. Katılımcılar farz ibadetleri aynen kabul ederken bu ibadetleri dindarlığın bir şartı görmekte, nafile ibadetleri ise zorunlu olmasa da iyi bir dindar olmanın gereği olarak kabul etmektedir. Dinin günlük yaşamdaki yeri hakkındaki görüşleri tespit etmeye yönelik sorulara verilen cevaplar, katılımcıların çağın gereğine göre hareket etme eğiliminde olduğunu göstermektedir. Katılımcılar faiz, kürtaj gibi konuları doğru bulmazken doğum kontrolü, faizli kredi kullanma, tesettür modası, makyaj, alkollü mekanlarda bulunma ya da çalışma gibi konularda gereklilik unsuruna vurgu yapmaktadır. Sonuç olarak dindarlık ve dindarlık tarzlarının insanların inanç ve ibadetlerinin yanında dinin günlük yaşam pratiklerini etkilediğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this research, the religiousness perception of women who attended the Quran Courses opened by the Presidency of Religious Affairs was examined. The data obtained from 30 female participants who attended these courses in Bornova District of Izmir Province were evaluated, questions to determine the participants' perception of religiosity were discussed in three sub-dimensions as religion-belief, worship and daily life. The participants agree on the basic components of the Islamic belief and have an unwavering belief in matters such as belief in the Quran, belief in the prophets, angels, and the hereafter. However, it is seen that the participants do not agree on issues such as trust in scholars, sects, cults, and apostatizing to others. While the participants accept fard prayers as exactly, they see these worship as a condition of religiosity, and vain worship is a necessity of being a good religious, although it is not mandatory. The answers to the questions about the position of religion in daily life show that the participants tend to act according to the requirements of the age. While the participants do not find the issues such as interest and abortion correct, they emphasize the necessity element in subjects such as birth control, using interest loans, hijab fashion, make-up, being or working in alcoholic places. In conclusion, it is possible to say that religiosity and religiosity styles affect the daily life practices of religion as well as people's beliefs and practices.