COVID-19 pandemi döneminde inflamatuar bağırsak hastalığı olanlarda hastalık aktivitesi, yaşam kalitesi ve anksiyete düzeyinin belirlenmesi
Determination of disease activity, quality of life and anxiety level in patients with inflammatory inflammatory disease during the COVID-19 pandemic period
- Tez No: 669963
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar bağırsak hastalığı, COVID-19, yaşam kalitesi, İnflammatory bowel disease, COVID-19, quality of life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi günlük yaşamı tüm yönleriyle etkilemiştir. Beklenmedik iş kayıpları, izolasyon, COVID-19 enfeksiyonlarının yol açtığı hastalık ve ölümlerin artışı yaşamlarımızı oldukça değiştirmiştir. COVID-19 pandemisi dünya çapında bir sağlık sorunu olmasının yanında, İBH olan hastalarının takip ve tedavilerini de etkilemiştir. Biz bu çalışmamızda COVID-19 pandemi döneminde İBH hastalarında yaşam kalitesi, hastalık aktivitesi ve anksiyete düzeylerini değerlendirerek, hastalığın takip ve tedavisine yön verilebilmeyi ve hasta-hekim ilişkisine yeni bir boyut kazandırabilmeyi amaçladık. Çalışmamıza Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğine ayaktan başvuran 62 İBH'li hasta ve 60 sağlıklı kontrol grubu dahil edildi. Hastaların ve sağlıklı kontrol grubunun anksiyete düzeyleri ve yaşam kaliteleri karşılaştırıldı. Aynı zamanda anksiyete düzeyleri ve yaşam kalitesi demografik veriler ve hastalık aktivasyonu ile karşılaştırıldı. Buna ek olarak İBH hastalarına COVID-19 pandemi sürecindeki tutum ve davranışlarını değerlendirmek için anket yapıldı. Sonuçlar değerlendirildiğinde; İBH hastalarının yaşam kaliteleri daha kötü ve anksiyete düzeyleri daha yüksek bulundu. Aktif hastalığı olanların yaşam kalitesi daha kötü, anksiyete düzeyi daha yüksek bulundu. COVID-19 pandemisinin hastalığı için risk oluşturduğunu düşünenler ve düşünmeyenlerin yaşam kaliteleri ve anksiyete düzeyleri benzer tespit edildi. Ancak hastaların çoğunun pandemi ve kullandığı tedaviler yüzünden risk altında olduğunu düşündüğü, insanlarla iletişime geçmekte zorlandığı ve yolculuk yapmaktan kaçındığı görüldü. Hastaların hemen hemen hepsi maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmekteydi. Sonuç olarak, COVID-19 pandemi sürecinde İBH ile takipli hastaların normal popülasyona göre yaşam kaliteleri düşük, anksiyete seviyeleri yüksek bulunmuştur. Bu süreçte hasta-hekim ilişkisine daha çok dikkat edilmeli, iletişim gerekirse teletıp uygulamaları ile gerçekleştirilmeli, hastalara daha çok bilgi verilmeli ve böylece yaşam kaliteleri arttırılmalı, hastane maliyetleri en aza indirilmelidir.
Özet (Çeviri)
COVID-19 pandemic has significantly changed our lives through various ways including social isolation, emotional and physical distress caused by COVID-19 related hospitalizations and deaths, and increased unemployment rates. Even though the COVID-19 pandemic became a worldwide health problem affecting millions, patient's with IBD constituted a special patient population which has been particularly impacted by the poor outcomes of the unprecedented situation. In this study, we assess the quality of life, anxiety levels and disease flare-ups in patients with IBD during Covid-19 pandemic aiming to guide/assist the management of the patients and bring a new perspective into the physician-patient rapport. The study includes the patient group with 62 IBD patients who visited Gazi University School of Medicine Gastroenterology outpatient clinic and the control group with 60 healthy individuals. The quality of life and anxiety levels of the individuals in the patient group vs control group were compared. In addition to the comparison between these two groups, same parameters were also compared according to demographics and disease activity within the patient group. Also, a separate survey was conducted for patients with IBD to evaluate their behavioral response to COVID-19 pandemic. The study demonstrated higher anxiety levels and lower quality of life in patients with IBD compared to the control group. Higher anxiety level and lower quality of life was also found in patients with active disease as compared to others. Quality of life and anxiety levels did not differ based on the patients' assumptions that COVID-19 pandemic placed them at increased risk due to their disease. However, most of the patients were concerned about being at increased risk due to their underlying health condition and current treatment. Moreover, patients had behavioral changes such as difficulty communicating with others and avoiding traveling. Most of the participants reported that they were compliant with masking, social distancing and hygiene standards. In conclusion, our study demonstrated that the patients living with IBD had a lower quality of life and higher anxiety levels compared to normal population owing to the COVID-19 pandemic. In order to address the patients' mental health and the quality of life, physician-patient relationship must be maintained strong and satisfying in these difficult times through telemedicine visits and frequent follow ups which would eventually help lowering the cost of hospitalizations as well.