İnflamatuar bağırsak hastalığı tanısıyla takip edilen çocukların COVİD-19 pandemisi sürecinde geliştirdikleri duygu-durum değişikliği ve uyku bozukluklarının değerlendirilmesi
Evaluation of mood changes and sleep disorders developed BY children followed up with the diagnosis of inflammatory bowel disease during the COVİD-19 pandemic
  1. Tez No: 731493
  2. Yazar: OZAN HİRA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anksiyete, COVID-19, Çocuklarda inflamatuvar barsak hastalığı, Çocuklarda ülseratif kolit, Çocuklarda crohn hastalığı, depresyon, uyku bozuklukları, Anxiety, COVID-19, inflammatory bowel disease in children, ulcerative colitis in children, Crohn's disease in children, depression, sleep disorders
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: COVID-19 pandemisi döneminde İnflamatuvar barsak hastalığı (İBH) tanılı çocuklarda emosyonel ve uyku sorunlarının ve bunların demografik ve klinik özellikler ve ayrıca birbiriyle ilişkisinin incelenmesini amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Merkezi pediatrik gastroenteroloji polikliniğinde 01.10.2021 – 31.12.2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemi bu poliklinikten İBH tanısı ile takip edilen çocuklardan oluşturulmuştur. Çocuğun 6-18 yaşında olması ve kendisi ve ebeveynleri çalışmaya katılmaya gönüllü olması dahil edilme kriterleri olarak belirlenmiştir. Çocuğun 6 yaşından küçük olması, kronik bir başka hastalığı olanlar, psikotik bozukluk, bipolar afektif bozukluk, otizm spektrum bozukluğu, entelllektüel yetersizliği olanlar, okuma yazma bilmeyenler, kendisi veya ebeveyni çalışmaya katılmaya gönüllü olmayanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmanın kontrol grubu 01.10.2021 – 31.12.2021 tarihleri arasında aynı hastanenin pediatri kliniğine ayaktan başvuran ve herhangi bir kronik fiziksel hastalığı olmayan 6-18 yaş çocuklarda oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak; çocuğun ve ailesinin sosyodemografik özellikleri ve klinik bilgilerini toplamak için araştırmacılar tarafından oluşturulmuş olan Veri Formu, Özbildirim ölçekleri olan Çocuklar için Depresyon Ölçeği ve Çocukluk çağı Anksiyete Bozukluğu Tarama Ölçeği ve ebeveyn bildirimli Çocuklar için Uyku Bozukluğu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden çocuk ve aile ile yapılan ayrı bir görüşmede edinilen sosyodemografik bilgiler ve hastanın güncel klinik bilgileri veri formuna kaydedilmiştir Çalışmaya alındıkları sırada, katılımcıların son poliklinik kontrollerindeki fizik muayene ve laboratuvar değerlerine bakılarak, hastalık tipine göre ülseratif kolitte (ÜK) Pediatrik Ülseratif Kolit Aktivite İndeksi (PUCAI) ve crohn hastalığında (CH) Pediatrik Crohn Hastalığı Aktivite İndeksi (PCDAI) kulanılarak hastalık aktivite indeksleri hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışma 28'i İBH (Hasta grubu) 30'u sağlıklı kontrol (Kontrol grubu) olmak üzere toplam 58 çocuk ile tamamlanmıştır. Katılımcıların %48,3'ü (n=28) kız, %51,7'si (n=30) erkek toplam 58 çocukla tamamlanmıştır. Çalışmaya katılan çocukların yaşları 9 ile 17 yıl arasında değişmekte olup, ortalaması 13,83±2,43 yıldı.Gruplar olguların yaş, cinsiyet, ebeveyn eğitim durumu, aile gelir düzeyi ve olguların Covid-19 hastalık öyküsü durumu bakımından birbirine benzerdi (p>0,05). ÇDÖ, ÇABTÖ ve ÇUBÖ puanları hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık göstermediği saptandı. Hasta grubunda Kız cinsiyeti erkek cinsiyetine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek ÇDÖ, ÇABTÖ, ÇUBÖ puanları ile ilişkiliydi, ancak bu durum kontrol grubu için geçerli değildi. Hasta grubunda yaş ile panik bozukluk/somatik semptomlar ve ayrılık anksiyetesi puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Karşılaştırma analizleri ÇDÖ ve ÇATÖ puanları ile birçok ÇUBÖ alt ölçeği puanları arasında pozitif yönde ve istatististiksel olarak anlamlı ilişki olduğunu gösterdi. Sonuç: Bu çalışma COVID-19 pandemisi döneminde İBH olan 7-17 yaş çocukların sağlıklı kontroller ile benzer oranda emosyonel ve uyku sorunlarına sahip olduklarını gösterdi. Dahası istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olmayan bulgular İBH tanılı çocukların Covid-19 ile gelen yeni kriz durumunun ve ortamının yarattığı psikososyal strese daha dirençli olduklarına işaret etmektedir. Sonuçlar Covid -19 pandemisi sürecinde İBS tanısı olan bir çocuğun psikososyal uyumunun İBS alt tanısından, hastalığının aktivitesi, tedavisinden ve ayrıca Covid-19 geçirip geçirmediğinden bağımsız olduğuna işaret etmektedir. Çalışmamızın diğer önemli bulgusu kız cinsiyetin bu çocuklarda anksiyete, depresyon ve uyku problemleri açısından artmış risk taşıdığıydı. Bu bağlamda bu cinsiyetin klinik takiplerde ekstra dikkate ihtiyaç duyduğunu bir kez daha doğrulamaktadır. Uyku ile emosyonel sorunlar arasındaki güçlü ilişkinin varlığı ise klinik rutinde uykunun sorgulanmasının İBS li çocuklardaki emosyonel sorunlar için yordayıcı olabileceğine ve psikiyatrik konsültasyon ihtiyacı olanların belirlenmesinde tek başına önemli bir belirteç olabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to examine the emotional changes and sleep disorders in children diagnosed with Inflammatory Bowel Disease (IBD) during the COVID-19 pandemic, and their demographic and clinical characteristics, as well as their correlation with each other. Material and Method: The study was conducted at the pediatric gastroenterology clinic of University of Health Sciences, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Training and Research Center between 01.10.2021 and 31.12.2021. The research sample consisted of children followed up with the diagnosis of IBD at this clinic. Inclusion criteria were determined as the age of the child being between 6 and 18 years old and the parents and the child being voluntary to participate in the study. Children younger than 6 years old, had other chronic diseases, had psychotic disorder, bipolar affective disorder, autism spectrum disorder, or intellectual disability, illiterate participants or whose parents were not voluntary to participate in the study, were excluded. The control group of the study consisted of children between 6 and 18 years old, who applied to the department of pediatrics of the same hospital between 01.10.2021 and 31.12.2021 and did not have any chronic physical disease. Data Form created by the researchers to collect the sociodemographic characteristics and clinical information of the child and his family, Children's Depression Inventory, the Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders, and the Sleep Disturbance scale for Children via parental reporting, which are the self-report measures, were used as data collection tools. The sociodemographic information obtained in a separate interview conducted with the child and his family, who agreed to participate in the study, and the current clinical information of the patient were recorded in the data form. During the time of study, physical examination, and laboratory values of the participants at the time of final clinic controls were observed and disease activity indexes were calculated by using the Pediatric Ulcerative Colitis Activity Index (PUCAI) in ulcerative colitis (UC) and the Pediatric Crohn's Disease Activity Index (PCDAI) in Crohn's disease (CD) according to the type of disease. Results: The study was completed with a total of 58 children, of whom 28 had IBD (Patient group) and 30 were healthy controls (Control group). Among a total of 58 pediatric participants, 48.3% were female (n=28) and 51.7% were male (n=30). Ages of the participating children varied between 9 and 17 years old and the average age was 13.83±2.43 years. The groups were alike in terms of age, gender, parental educational background, level of income of the family, and COVID-19 disease history (p>0,05). It was determined that there was no statistically significant difference between the patient and control groups in terms of CDI, SCARED, and SDSC scores. In the patient group, female gender was correlated with statistically significantly higher CDI, SCARED, and SDSC scores than male gender, however, this was not valid for the control group. A statistically significant positive correlation was found between age, panic disorder/somatic symptoms, and separation anxiety scores in the patient group. Comparative analyses showed that there was a positive and statistically significant correlation between the CDI and SCARED scores and the scores of various SDSC sub-scales. Conclusion: The present study showed that children between 7 and 17 years old with IBD during the COVID-19 pandemic had similar emotional and sleep problems like healthy controls. Furthermore, the results that are not statistically significant mark that children with IBD are more resistant to the psychosocial stress caused by the new crisis situation and environment due to COVID-19. The results indicate that the psychosocial adaptation of a child diagnosed with IBD during the COVID-19 pandemic is independent of the IBD sub-diagnosis, activity and treatment of the disease, and whether the child had COVID-19. Another important result of the study is that female gender had increased risk in terms of anxiety, depression, and sleep disorders. Within this scope, it is confirmed once more that this gender needs extra attention during the clinical follow-ups. The presence of a high correlation between sleep and emotional problems suggests that sleep examination in clinical routine may be predictive for emotional problems in children with IBD and could be an important indicator on its own for determining those who need psychiatric consultation.