Doğu Karadeniz Bölgesi yaylaları için enerji duyarlı bir bungalov önerisi
A proposed energy sensetive bungalov for the Black-sea region plateaus
- Tez No: 66999
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL ÖYMEN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Enerji, yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, dağ ve yayla turizmi, iklim, Climate, renewable energy, sun energy, wind energy, sustainability, mountain and plateau tourism
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi pilot bölge seçilerek, bölgede dağ ve yayla turizmini amaçlayan tesislerin enerji ihtiyaçlarının, bölgenin güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelinden yararlanarak karşılanabildiği araştırılmaktadır. Bölgenin coğrafi yapısı nedeniyle, bilinen enerjilerin tesislere ulaştırılması ve bu alanlarda kullanılması, ekonomik olmayacağı gibi, önemli çevre sorunlarına da neden olacaktır. Dolayısıyla tesislerin enerji ihtiyacının, güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanılarak karşılanması, bölgenin ekonomik koşulları açısından önemli avantajlar sağlayabileceği gibi, çevre duyarlılığı konusunda da, turizme olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Çalışmanın ilk aşamasında, Dünya ve Türkiye'deki enerji konusuna değinildikten sonra, yenilenebilir enerji kaynakları ve uygulama alanlarıyla ilgili bilgi verilmiştir. İkinci aşamada, dağ ve yayla turizmi için enerji duyarlı, örnek bungalov tasarlanmıştır. Bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak, bungalovun dış yüzey elemanları için malzeme seçimi yapılarak, yapı detayları geliştirilmiştir. Üçüncü aşamada bungalovun ısı kayıpları ve önerilen yenilenebilir enerji sistemlerinden elde edilebilecek enerji kazançları hesaplanmıştır. Dördüncü ve son aşamada bulgular karşılaştırılarak sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a research realized for the purpose of investigating the potentials and possibilities of designing“0”energy touristic habitats for the pilot region of the Black-Sea, Turkey. Due to the geographical properties of the region the transportation of known sources of energy to the high plateaus of the region is a highly expensive solution. Also this many induce several environmental problems. Therefore to meet the energy requirements of the habitats for tourists from the natural sources such as the sun and the wind will result in double-fold advantages: positive contribution to the tourism of Turkey and the economy of the region. The first chapter un folds the energy concerns of the world in general, and Turkey in particuler. The second chapter dwells upon a bungalov starting from» a very rudimentary stage and developing this test material, in the third chapter into a full blown project by continuously testing it with the climatic conditions of the region until the heat loss and again are balanced at 18 °C as the inner comfort temperature. Thus a“0”energy bungalov is created and proposed. In the fourth and the last chapter the findings of the research are revealed, discussed and the social political and organizational consequences are expounded.