Ortaöğretim öğretmenlerinin okul iklimi algıları ile örgütsel sapma algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
School of secondary education teachers investigation of the relationship between climate perceptions and organizational diverting perceptions
- Tez No: 670013
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul İklimi, Örgütsel Sapma, Okul İklimi algısı, Örgütsel Sapma Algısı, sağlıklı okul, School Climate, Organizational Deviation, School Climate Perception, Organizational Deviation Perception, Healthy School
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma ortaöğretim öğretmenlerinin okul iklimi algılarıyla örgütsel sapma algıları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Rize ilinde Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde orta eğitim kurumlarında görev yapan 252 öğretmen teşkil etmiştir. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin okul ilkimi algıları yüksek düzeyde çıkarken, örgütsel sapma algıları düşük düzeyde çıkmıştır. Öğretmenlerin okul iklimi algıları en yüksek, okula adanma ile liderlik ve etkileşim boyutlarındadır. Öğretmenlerin okul iklimi algılarında cinsiyet, çalıştığı okul türü değişkenlerinde anlamlı bir fark gözlemlenirken; yaş, hizmet yılı, öğrenim durumu değişkenlerinde anlamlı bir fark göstermemektedir. Öğretmenlerin örgütsel sapma algıları çalıştığı okul türü değişkenine göre anlamlı bir fark gösterirken; cinsiyet, yaş, hizmet yılı, öğrenim durumu değişkenlerine göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Araştırma sonucunda okul iklimi algısının çeşitli boyutları ile örgütsel sapma algısı arasında orta seviyede negatif yönlü bir ilişki görülmüştür. Öğretmenlerin okul iklimi algıları örgütsel sapma algılarını anlamlı bir şekilde yordamakta ve öğretmenlerin örgütsel sapma algılarındaki değişimin %36'sını açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the relationship between secondary school teachers' perceptions of school climate and their perceptions of organizational deviation. The sample of the study consisted of 252 teachers working in secondary education institutions in the province of Rize under the Ministry of National Education. As a result of the study, teachers' perception of school climate was high, while their perception of organizational deviation was found to be low. While a significant difference was observed in the variable of gender and type of school in teachers' perceptions of school climate. While teachers' perceptions of organizational deviation show a significant difference according to the variable of school type they work; It does not show a significant difference according to the variables of gender, age, years of service, education level. As a result of the research, a moderately negative relationship was found between the perception of organizational deviation and various dimensions of school climate. Teachers 'perceptions of school climate predict organizational deviation perceptions significantly and explain 36% of the change in teachers' perceptions of organizational deviation.